Названі найбільш ймовірні жертви фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названі найбільш ймовірні жертви фінансової кризи

Казна та Політика
1130
Країни Східної Європи більш уразливі перед будь-якими погіршеннями глобальної кредитної кризи, ніж ринки, що розвиваються, Азії та Латинської Америки. До такого висновку прийшло рейтингове агентство Standard & Poor's, проаналізувавши фінансові ризики для 40 країн з ринками, що розвиваються.
На думку експертів Standard & Poor's, уразливість кожної конкретної країни залежить від ступеня її залежності від припливу іноземного капіталу для фінансування зовнішніх дисбалансів і запобігання кризи платіжного балансу. На підставі цього агентство запропонувало індекс LVI (Liquidity Vulnerability Index) і сформувало рейтинг уразливості для країн з ринками, що розвиваються.
"Ми вважаємо, що країни Східної Європи найменш захищені, тоді як країни Азії та Латинської Америки з їхнім торговельним профіцитом і великими резервами іноземної валюти в основному краще ізольовані від нестачі фінансових потоків, які можуть знадобитися, якщо почнеться гострий спад світової економіки", - говорить кредитний аналітик Standard & Poor's Мориц Кремер.
Майже усе найбільш уразливі та залежні від ситуації на світових кредитних ринках країни - європейські, і тільки Південна Африка та Ліван у цій групі належать іншим регіонам. Список найбільш уразливих країн очолила Ісландія, що, не належачи до країн, що розвиваються, корелює з ними по ситуації в класі активів. За нею ідуть Ліван, Румунія, Латвія і Туреччина. Україна також потрапила в число найбільш уразливих від припливу зовнішнього капіталу країн і виявилася на 12 місці.
Найменш уразливою перед погіршенням кредитної кризи визнана Чилі, за нею йде Китай з його величезними золотовалютними запасами і нафтові експортери: Венесуела, Тринідад і Тобаго, Нігерія. Росія, завдяки стабільному припливу капіталу від продажу нафти та газу, виявилася єдиною східноєвропейською країною, що опинилася в списку захищених і зайняла 7 місце.
"Рейтинг країн з ринками, що розвиваються, говорить про збільшення ризиків для країн з хиткою фінансовою підставою після того, як попередні кредитні умови випаруються", - говорить пан Кремер. За даними фінансового оглядача EPFR, відтік грошей інвестфондів цього року склав уже $17,5 млрд. Тільки минулого тижня інвестори вилучили з фондів, що інвестують в країни з ринками, що розвиваються, $676 млн. Інвестфонди, що працюють у країнах Азії, зафіксували відтік $308 млн., а з Латинською Америкою - $168 млн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас