Збільшення капітальних вкладень забезпечили банківські позики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збільшення капітальних вкладень забезпечили банківські позики

Казна та Політика
230
Держкомстат зафіксував в 2007 році різке збільшення обсягу капітальних інвестицій: в основний капітал - на 29,8%, всіх видів капітальних інвестицій - на 49,4%. Це стало можливим завдяки нарощуванню підприємствами кредитних боргів.
Оскільки фінансова криза не дозволить компаніям цього року активно залучати позики, темпи зростання капітальних інвестицій можуть сповільнитися, говорять експерти.
Держкомстат повідомив, що обсяг інвестицій в основний капітал українських підприємств в 2007 році виріс на 29,8% - до 188,486 млрд грн. Це дозволило наростити частку таких інвестицій у структурі всіх капіталовкладень у країні на 0,5% - до 84,6% (з них капітальне будівництво склало 49,2%, покупка машин та устаткування - 35,4%). У цілому в економіку підприємства вклали 222,7 млрд грн, що на 49,4% більше, ніж в 2006 році (149 млрд грн).
Як видно з розрахунків відомства, торік змінилася і структура джерел інвестицій в основний капітал. Якщо частка вкладених власних коштів підприємств знизилася на 1,3% (до 56,5%), то коштів, отриманих як банківські позики, - збільшилася на 1,1% (до 16,6%).
Експерти говорять, що в 2008 році темпи збільшення капітальних інвестицій можуть сповільнитися. "Ми очікуємо гальмування темпів припливу капітальних інвестицій як мінімум на 3-4%. Зростання інвестицій в основний капітал збережеться, але його темпи будуть скромніші - у межах 15-18%", - прогнозує аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук.
Гальмування припливу коштів експерти пов'язують із подорожчанням банківських кредитів. "Наслідки світової фінансової кризи та антиінфляційні заходи Нацбанку закрили для українських банків і підприємств можливості виходу на зовнішні ринки позик. Тому вже до кінця літа варто очікувати додаткового зростання банківських ставок: на долари - на 2%, на гривню - 2-2,5%", - відзначає президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. "2007 рік став піком виданих позик. Ця ситуація тепер повториться не швидко", - погоджується Ваврищук.
Таким чином, цього року знову може вирости частка інвестицій за рахунок власних коштів підприємств. "Ми очікуємо збереження високого попиту на основну продукцію українського експорту - металургійну та хімічну. Це означає, що підприємства зацікавлені направляти свій прибуток на відновлення інфраструктури", - додає Віталій Ваврищук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас