Бойко: Україну чекають складні переговори про ціну на газ в 2009 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Україну чекають складні переговори про ціну на газ в 2009 році

Енергетика
217
Уряду Юлії Тимошенко потрібно проводити складні переговори про ціну на газ для України в 2009 році: уже до кінця поточного року ціна на газ для європейських споживачів складе 370 доларів за тисячу кубометрів. Про це сьогодні під час відеомоста "Київ-Москва" заявив екс-міністр енергетики України, депутат Партії Регіонів Юрій Бойко.
За його словами, переговори для Тимошенко (якщо вона, звичайно, не буде відправлена у відставку в результаті конфлікту з Віктором Ющенком) будуть ускладнюватися декількома факторами. Насамперед тим, що нинішній уряд сам провокує погіршення відносин з Росією.
"Наше керівництво тільки на словах, а не на ділі декларує необхідність поглиблення відносин України та Росії. На ділі ми бачимо радикальні заяви про необхідність виводу Чорноморського флоту, кроки з обмеження російськомовного населення, у результаті ми можемо констатувати, що україно-російські відносини переживають непростий період. Вони перейшли в стадію гострого загострення", - підкреслив Бойко.
"На даний момент у газових відносинах більше політики, ніж економіки", - охарактеризував він тактику уряду Юлії Тимошенко на переговорах з Росією.
За словами Бойка, ситуація вкрай ускладнюється ще й тим, що раніше середньоазіатські країни, чий газ споживає Україна, уже заявили про підвищення в 2009 році цін до рівня європейських.
"Я думаю, що нас чекають дуже складні переговори щодо постачання газу в наступному році. Якщо говорити про параметри, то за прогнозами вартість газу для Європейського Союзу в 4 кварталі 2008 року - це вже 370 доларів на кордоні з ЄС. Я думаю, що далі газ дешевшати та енергоресурси в цілому, як показує практика, не будуть. Вони будуть тільки дорожчати. Вартість нафти вже перевалила 117 доларів за барель", - підкреслив екс-міністр.
Така ситуація, згідно із прогнозом Бойка, "ставить нашу країну, її економіку в дуже складне становище".
Ще один негативний фактор, що впливає на переговори з "Газпромом" - наявність заборгованості України за спожитий газ.
Бойко прогнозує, що остаточна сума заборгованості перед Росією буде оголошена вже в найближчі два тижні, однак "у будь-якому вигляді, наявність заборгованості в наступних переговорах ставить країну в збиткове становище".
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас