Продаються папери. Дорого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продаються папери. Дорого

Фондовий ринок
1070
За високою прибутковістю цінних паперів інвестфондів стоїть не тільки ризик. Їхня покупка істотно відрізняється від процесу відкриття депозиту.
Без другої половинки у фонд не пустять
Сертифікат інвестфонду - не картопля, його на ринку не купиш. Продаж і викуп паїв фондів здійснює керуюча компанія. Цим також можуть займатися її агенти. Ними можуть виступати юридичні особи - професійні учасники ринку цінних паперів, які мають ліцензію на здійснення брокерської діяльності. Отже, для покупки цінних паперів спочатку необхідно вибрати компанію з управління активами і фонд, у який ви хотіли б інвестувати. Потім знайти координати компанії або її агентів. Подзвонивши в компанію або ж зайшовши на її сайт, необхідно з'ясувати кілька питань:
- Графік роботи офісу компанії або її агентів, процес покупки цінних паперів. Видача паїв відбувається шляхом внесення відповідного запису до реєстру власників паїв. Вона, так само як і вимога про викуп паїв, здійснюється на підставі заявок і договорів купівлі - продажу. У заявці інвестор вказує, яку кількість паїв він купує або продає, за якою ціною, і на яку суму. Прийом заявок на придбання, викуп та обмін паїв відкритого фонду здійснюється кожен робочий день. Що ж стосується інтервальних фондів, то купити його паї інвестор може лише протягом терміну, що прописаний у проспекті емісії фонду. Її будь-який охочий може знайти на веб-сайті відповідної компанії або ж безпосередньо в її офісі;
- Форми випуску цінних паперів. Цінні папери можуть існувати у двох формах: у документарній або бездокументарній. В останньому випадку володіння папером підтверджується видачею виписки хоронителя цінних паперів, у якого інвестор відкрив рахунок у цінних паперах. Відповідно, для покупки паю, клієнтові необхідно відкрити такий рахунок. Таку послугу надає більшість банків.
Однак у багатьох керуючих компаній є договори з банками, у яких інвестор може відкрити такий рахунок на пільгових умовах. Так, у більшості випадків це йому обійдеться в 5-10 грн. За кожну операцію по рахунку (зарахування або списання цінних паперів з рахунку) передбачена комісія в розмірі 10-30 грн. Крім рахунку в цінних паперах, на етапі покупки паперів іноді також необхідно мати поточний рахунок у банку. Це пояснюється тим, що багато компаній вимагають проводити оплату покупки їхніх цінних паперів шляхом перерахування відповідної суми з рахунку інвестора. Разом з тим, клієнт може також зіткнутися з необхідністю заплатити комісію при перерахуванні коштів фонду за договором купівлі-продажу його паперів;
- Довідатися поточну вартість чистих активів на одну акцію або пай. Інвестор може купити тільки цілу кількість паїв. Відповідно, в інвестора повинно бути досить коштів, щоб їх оплатити. Також необхідно пам'ятати, що в кожному фонді є мінімальна сума, що на початковому етапі інвестор може в нього інвестувати. У більшості випадків вона становить 1 тис. грн. Однак самі фінансисти запевняють, що інвестувати настільки малу суму не доцільно. За різними оцінками, доречна сума стартує з 10 - 50 тис. грн. Ситуацію, коли фонди пропонують мінімальні, але неприйнятні суми керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін пояснює тим, що "спочатку люди для проби вкладають 1 тис. грн., потім два-три тижні спостерігають. Бачать, що все в порядку, і приносять ще кілька десятків тисяч".
Варто враховувати, що додатковими витратами інвестора також є комісія при покупці цінних паперів фонду, що становить 1% від їхньої вартості. Таким чином, загальні витрати інвестора при вході становлять 15-40 грн. плюс 1% від вартості цінних паперів, що купуються, не рахуючи комісії за відкриття поточного рахунку і комісії за перерахування грошей у фонд (якщо такі існують).
Особливо варто підкреслити, що стати інвестором без чоловіка/дружини неможливо. У будь-якому разі, Сімейний кодекс вимагає не тільки поставити свою половинку до відома, але й одержати схвалення. Тому не зайвим буде уточнити в компанії або агента чи потрібна присутність чоловіка/дружини під час придбання цінних паперів.
Безподатковий обмін
Після того як ви перерахували кошти на рахунок компанії, вам необхідно одержати підтвердження володіння цінними паперами фонду. Якщо вони випущені в документарній формі, ви повинні одержати від агента або КУА відповідний сертифікат. У випадку бездокументарної форми підтвердженням буде виписка хоронителя про стан рахунку в цінних паперах. Вона повинна в себе включати кількість придбаних паперів, дату покупки, а також їхню вартість.
Примітно, що правилами фонду може бути передбачена можливість обміну паїв фонду на паї іншого фонду, що перебуває під управлінням цієї ж компанії з управління активами. Причому, відбуватися це може без сплати якоїсь комісії. Це може бути корисно в тому випадку, якщо він захоче змінити свою стратегію.
Приміром, якщо в компанії є кілька типів фондів, то іноді може бути доцільно перенести частину інвестицій у більш або навпаки менш ризикований фонд. У випадку такої операції, інвестор звільняється від сплати податків, які він повинен платити з інвестиційного доходу (різниці між ціною придбання та продажу цінних паперів фонду). Для фізичних осіб ставка податку становить 15%, для юридичних же 25%. Варто підкреслити, що інвестиційний дохід виникає винятково в момент продажу паю. Якщо ж інвестор продовжує володіти паями, він звільняється від сплати податку на дохід.
Незважаючи на гадану складність процесу покупки цінних паперів, він не містить у собі ніяких зайвих процедур. Багато з них до того ж законодавчо врегульовані. Втім, компанії намагаються всіма способами спростити процедуру. Так, КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна", за словами Андрія Радченка, її генерального директора веде роботу з надання клієнтам можливості он-лайн доступу до інформації про свої рахунки, а в наступному році - і можливості подавати заявки на покупку/продаж цінних паперів за допомогою мережі Інтернет.
Андрій Франко
За матеріалами:
Компаньйон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас