Литва не зняла вето на початок переговорів РФ з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва не зняла вето на початок переговорів РФ з ЄС

Казна та Політика
172
Країнам-учасницям Європейського союзу (ЄС) знов не вдалося досягти єдиної позиції щодо початку переговорів про стратегічне партнерство з Росією. Джерелом розбіжностей залишається Литва, яка так і не зняла вето, передає Reuters з посиланням на джерела в дипломатичних кругах.
За словами джерел, Словенія, головуюча в ЄС, запропонувала підтримати прохання Вільнюса і включити питання про постачання енергоресурсів в проект угоди з РФ. Тепер міністри закордонних справ Євросоюзу спробують домовитися про вироблення мандату на початок переговорів на засіданні 29 квітня ц.р.
На початку поточного тижня міністр закордонних справ Литви Пятрас Вайтекунас заявив, що його країна більше не перешкоджатиме переговорам Росії з ЄС. За його словами, Литва сподівається, що Брюссель врахує побажання Вільнюса з приводу енергетичної безпеки.
Литва останньою з європейських країн відмовлялася зняти вето з мандата на початок переговорів з РФ. У 2006 р. Литва разом з Польщею наклали вето на переговори: Варшава була незадоволена забороною на імпорт м'яса та інших продуктів харчування з Польщі до РФ. Вільнюс заперечував проти припинення постачань російській нафти на прибалтійський НПЗ, що продає чорне золото Польщі. Варшава зняла вето, після того, як в 2008 р. Москва відмінила заборону на постачання польського м'яса.
Вайтекунас підкреслив, що Литва стурбована мовчанням Москви у відповідь на прохання прояснити долю імпорту нафти на прибалтійський НПЗ після того, як в 2006 р. Росія перекрила трубопровід. За словами глави литовського МЗС, Вільнюс побоюється, що подібна доля може осягнути постачання російського газу. Заклопотаність прибалтів зрозуміла: Росія є єдиним постачальником природного газу в прибалтійські країни - колишні республіки СРСР.
Додамо, що переговори з Росією можуть початися на саміті ЄС - Росія в Сибіру 26-27 червня, на якому дипломатам вперше належить працювати з новим президентом Росії Дмитром Медведєвим. Євросоюз хотів би, щоб нова угода з Росією охоплювала повний спектр питань, зокрема торгівлю, енергетику, міграцію, права людини і співпрацю в області політики.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас