Продовольча криза: для захисту запасів введено нормування продажів рису — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продовольча криза: для захисту запасів введено нормування продажів рису

Аграрний ринок
823
Запаси рису скорочуються, покупці закуповують його прозапас у великих кількостях, а американський гігант роздрібної торгівлі Wal-Mart і британські магазини починають обмежувати продаж.
Введення нормування в магазинах найбільшого у світі рітейлера, що володіє мережею Asda, є першим випадком використання подібної тактики в історії США. Хоча в роки другої світової війни американці змушені були миритися з обмеженням продажів таких товарів, як бензин, електричні лампочки і панчохи, однак їм ніколи не доводилося обмежувати себе в споживанні якого-небудь важливого продукту харчування.
У Великобританії нормований продаж рису введений власниками магазинів в азіатських кварталах, щоб не допустити надмірного нагромадження запасів споживачами. Компанія Tilda, найбільший імпортер рису басматі, повідомила, що її клієнти, які продають рис індійським і китайським ресторанам, а також звичайним покупцям, відпускають по два мішки рису в одні рук. "Так роблять магазини оптової торгівлі, - говорить представник керівництва компанії Джонатан Колленд. - Я чув від співробітників нашого відділу продажів, що одна жінка прийшла в наш оптовий магазин і спробувала купити вісім 20-кілограмових мішків".
Представники Wal-Mart повідомили, що її підрозділ оптової торгівлі Sam's Club, що поставляє продукти харчування ресторанам і магазинам роздрібної торгівлі, обмежив продаж довгозернистого білого рису чотирма мішками кожному клієнтові за одну покупку.
За останні три місяці оптові магазини відчули різке зростання попиту на такі продукти, як пшениця, рис і молоко, оскільки покупці роблять запаси, намагаючись захистити себе від збільшення цін.
За останній рік світові ціни на рис виросли більш ніж удвічі, тому що країни з економікою, що бурхливо розвивається, такі як Китай та Індія, закуповують усе більше продуктів харчування за кордоном. У той же час провідні країни-виробники рису заборонили його експорт, щоб дати своїм споживачам можливість безперебійно купувати цей важливий для них продукт: Індія, Китай, В'єтнам та Єгипет перекрили експорт, через що попит на рис у таких країнах, як США, виріс.
Найбільший американський оператор оптових магазинів Costco Wholesale заявив на цьому тижні, що попит на рис і борошно виріс, оскільки клієнти стурбовані нестачею і роблять запаси.
Тім Джонсон, представник Каліфорнійської рисової комісії, заявив: "Це безпрецедентна подія. Звичайно, американці, особливо в таких штатах, як Каліфорнія, приходячи в супермаркети після яких-небудь природних катаклізмів, бачили, що полиці не такі повні, як звичайно. Але такого в нас ніколи не було".
В останні два роки ціни на продукти харчування у світі різко виросли, підігнані збільшенням попиту на кукурудзу. Ця культура використовується для виробництва біологічного палива - етанолу. Оскільки кукурудза є основним кормом у молочному тваринництві, ціна на молоко за два роки виросла вдвічі.
На тлі зростаючого розуміння масштабів дефіциту продуктів по усім світі стали очевидні різкі розбіжності в Європі в питанні про те, як краще захистити запаси.
Німеччина вчора підтримала Францію у вимозі до ЄС зберегти величезні субсидії, виплачувані фермерам. ЄС платить €42 млрд на рік фермерам у рамках єдиної сільськогосподарської політики. Великобританія закликала до скасування цих субсидій, стверджуючи, що вони спотворюють продовольчий ринок і лягають тяжким вантажем на плечі платників податків. Берлін наполягає на тому, що продовольча криза свідчить про необхідність збереження субсидій до 2013 року і далі, у той час як група країн на чолі з Великобританією хочуть скасувати ці платежі, які підтримують збиткові фермерські господарства.
Демонструючи далі своє негативне ставлення до британської політики лібералізації, німецькі міністри також підтримали опозицію Франції стосовно тактики комісара ЄС з торгівлі на міжнародних торговельних переговорах. Пітер Мандельсон пропонує скоротити фермерські субсидії в ЄС, щоб домогтися поступок від інших торговельних блоків. Однак Париж і Берлін вважають, що комісар зайшов занадто далеко в прагненні укласти міжнародну угоду в період сильного протекціоністського тиску.
За умовами поступки, отриманої в 2005 році Тоні Блером в обмін на скорочення розміру компенсації Великобританії із внесків у бюджет ЄС, цього року почнеться перегляд бюджету ЄС. Будуть обговорюватися сільськогосподарські субсидії в рамках єдиної сільськогосподарської політики і бюджет сільського будівництва обсягом €10 млрд.
Німеччина вважає, що поспішне скорочення субсидій позбавить ЄС можливості себе прогодувати. "Ми повинні бути впевнені, що зможемо безперебійно забезпечувати континент продуктами харчування і робити досить товарів для того, щоб боротися з бідністю в країнах, що розвиваються,", - заявив міністр сільського господарства Німеччини Хорст Зеехофер.
Президент Франції Саркозі зобов'язався реформувати єдину сільськогосподарську політику, однак поки не повідомив подробиць, і фермери роблять на нього серйозний тиск, вимагаючи збереження субсидій. "У майбутньому в нас будуть продовольчі конфлікти, і ми повинні гарантувати, що місцеве населення зможе купувати продукти за доступними цінами. Наше населення вимагає продовольчої безпеки", - додав Зеехофер.
Британські дипломати в Брюсселі відкидають доводи про продовольчу безпеку. "Не можна витрачати 45% бюджету ЄС на 5% населення, що виробляє 3% обсягу продукції ЄС", - сказав один з них.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас