Гривня залишається на своїй широті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня залишається на своїй широті

Валюта
1067
Учора рада Національного банку відмовилася переглядати валютний коридор гривні, тоді як ще вранці голова ради Петро Порошенко заявляв, що планується розширити його нижню і верхню межі - до 4,9-5,3 грн/$.
Втім, це не означає, що Нацбанк відмовився від наміру зміцнити національну валюту - уже в середині травня правління НБУ може ухвалити рішення щодо ревальвації гривні до 5 грн/$ і нижче.
Однак підвищення курсу гривні всього на 1-2% занадто незначне, щоб зупинити рекордно високі темпи інфляції, упевнені банкіри.
Учора вранці голова ради НБУ Петро Порошенко заявив, що запланована на 24 квітня рада розширить курсовий коридор коливань гривні цього року до 4,9-5,3 грн/$ з нинішніх 4,95-5,25 грн/$. "Наполягаємо, що буде розширена не тільки нижня, але й верхня межа", - заявив журналістам голова ради.
За його словами, це необхідно у зв'язку з тим, що останнім часом намітилася невідповідність затверджених регулятором курсових показників з реально існуючими на ринку. За даними системи UkrDealing.Com, учора вдень курс гривні на міжбанку зміцнився до рекордних 4,73/4,85 грн/$, відкотившись до закриття торгів до 4,78/4,85 грн/$. Нацбанк уже традиційно проігнорував надлишки валюти на ринку, зберігаючи офіційний курс гривні 5,05 грн/$ із квітня 2005 року.
Однак за підсумками засідання ради Петро Порошенко заявив, що ухвалено рішення не розширювати валютний коридор. "Ми прийняли рішення, що до внесення урядом нових макроекономічних показників (інфляція) не існує підстав для перегляду коридору, - повідомив пан Порошенко.- Фактори, що сприяли зміцненню гривні, були разовими і не носять системного характеру". За його словами, рада готова повернутися до цього питання в середині травня. Рішення виявилося несподіваним для банкірів, що прогнозували корекцію коридору, адже голова Нацбанку Володимир Стельмах заявляв, що офіційний курс гривні повинен іти за ринковим. "Нацбанк намагається через курс впливати на інфляцію, зараз міжбанківський ринок нижче, ніж 4,9 грн/$. Регулятор, очевидно, буде ревальвувати гривню і хоче мати для цього більший запас, ніж 4,95 грн", - сказав скарбник банку НРБ Дмитро Золотько напередодні рішення ради НБУ.
У держбюджеті закладений середній річний курс гривні - 5,05 грн/$, але ревальвація гривні знизить вартість обслуговування зовнішнього держборгу, що в 2008 році необхідно повернути на суму 3,381 млрд грн ($669,5 млн за курсом 5,05 грн/$).
Банкіри впевнені, що заяви Нацбанку про можливий перегляд валютного коридору стали реакцією на фактичну ревальвацію гривні на міжбанківському та роздрібному ринках. "Є ймовірність, що Нацбанк перегляне офіційний курс, тому вони будуть думати, наскільки готові ревальвувати гривню, щоб це не викликало ажіотажу. Навряд чи ця цифра перевищить 3%", - відзначив директор казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум. З початку року курс гривні на міжбанку вже ревальвував на 5,54%. Заплановану корекцію офіційного курсу підтвердив заступник голови Нацбанку Олександр Савченко.
Він заявив, що регулятор може знизити курс гривні до долара до 5,0 грн/$ або нижче. "У найближчі тиждень-два правління розгляне це питання. Я, як і раніше, виступаю за більш серйозні коливання курсу, тому що за рахунок зміцнення гривні можна знизити інфляцію, хоч і незначно. Банкіри повинні бути готові до більшого коливання курсу, - заявив чиновник. - Потрібно бути готовим жити в епоху великих валютних ризиків".
Експерти відзначають, що НБУ своїми діями нівелював поняття коридору, адже він має на увазі, що регулятор буде втримувати курс у цих рамках і виступати з інтервенціями на нижньому або верхньому рівні. "Нацбанк цього не робив, тому величина коридору має більш психологічне значення, - вважає пан Золотько. - У Нацбанку зараз всі зусилля зосереджені на боротьбі з інфляцією, тому вони готові закривати очі на вихід курсу за межі коридору".
Але не всі банкіри вважають, що склалися всі передумови для зміцнення курсу гривні. "При такому зростанні інфляції (26,2% у річному вимірі в березні) не може бути ніякої ревальвації. Курс міжбанку - це ще не показник, коли overnight 45% - це не ревальвація! - упевнений голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гринжук. - Повинні бути погоджені дії Кабміну, Нацбанку та всіх економічних структур. Цю ситуацію треба "розрулити" і дати сигнал ринку, чого очікувати далі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас