Одинадцять відсотків на нервах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одинадцять відсотків на нервах

Фондовий ринок
1579
Паніка. Іншими словами складно охарактеризувати те, що відбувається протягом останніх двох днів на українському фондовому ринку. У середу індекс ПФТС впав на 7,1%, а якщо до цього падіння додати ще й обвал вівторка на 3,8%, то картина виглядає зовсім невтішною. Мінус 10,9% за два дні - такого не пам'ятають навіть старожили ринку.
Найгірше те, що обвал котирувань українських акцій відбувається на тлі затишшя на інших фондових ринках. Так, російський індекс РТС із початку тижня зменшився всього на 0,7%, американський Dow Jones - на 1%, а японський NIKKEI 225 та англійський FTSE100 навіть виросли - на 0,7 і 0,3% відповідно. Отже, падіння українського ринку спровоковано внутрішніми факторами, причому, судячи з розміру падіння - 11% за два дні, - негативних новин на ринку цілком достатньо.
Основна причина, через яку український ринок настільки стрімко котиться вниз, досить банальна - пропозиція багаторазово перевищує попит. Практично повна відсутність як західних, так і місцевих покупців, плюс криза ліквідності у фінансовій системі України - от дві складові, які привели до того, що українські акції подешевшали до рівня річної давнини.
На ринку - безгрошів’я
Нестача грошей змушує інвесткомпанії і приватних інвесторів консолідувати грошові ресурси, улаштовуючи розпродаж цінних паперів. "Багато українських і закордонних фондів змушені негайно проводити розпродаж акцій зі своїх портфелів. А на ринку, де відсутні покупці, такі дії неминуче приводять до падіння цін", - говорить аналітик інвесткомпанії "Альфа-Капітал" Денис Шаврук.
Ще одна причина - травневі свята, що наближаються. За твердженням брокерів, охочих іти на тривалі канікули з відкритими позиціями в цінних паперах дуже мало. Тому багато інвесторів зараз згодні продавати акції навіть за дуже низькими цінами. "Деяким інвесткомпаніям банально потрібні гроші перед довгими вихідними, і вони продають свої папери. До того ж інвестори не хочуть брати на себе ризик погіршення макроекономічної ситуації у світі - поки ми будемо відпочивати, у США можуть оголосити рецесію, і потім продати акції буде ще складніше" - пояснює психологію інвесторів начальник торговельного відділу інвесткомпанії "Галт енд Таггарт Сек’юрітіз" Олексій Волков.
Олії у вогонь підливають і проблеми з ліквідністю в банківській сфері. "Ставки на міжбанку вже третій день тримаються на рівні 30%. При такому рівні ставок мало хто захоче вкладати гроші в ризикований фондовий ринок, адже на кредиті банку можна майже без ризику заробити 25-30% річних. Тому всі й намагаються вийти в кеш", - розповідає аналітик "Парекс Есет Менеджмент" Олексій Дударенко.
Краще не буде
Прогнози експертів щодо подальшої динаміки ринку акцій не дуже оптимістичні. "До кінця тижня навряд чи щось кардинально зміниться, хоча, звичайно, і падати вже так не будемо. Після свят, якщо світові ринки втримаються на теперішніх рівнях, то ми можемо частково відіграти падіння в травні", - говорить Олексій Волков. Більш песимістично налаштований Денис Шаврук: "Поліпшення після свят навряд чи варто очікувати. За великим рахунком, зараз ми розплачуємося за те, що торік сильно перегріли ринок".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас