Віртуальні гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віртуальні гроші

Валюта
2117
В Україні вже кілька років напівлегально функціонують електронні гроші. Про них у нашому законодавстві не сказано ні слова, їхній обіг ніхто не контролює, що не заважає сотням тисяч українців ними користуватися.
"Я не знаю, що таке інтернет-гроші, в Україні такого поняття взагалі не існує", - заявив один раз журналістам голова Національного банку Володимир Стельмах.
Не втратило свою актуальність висловлювання головного банкіра країни і через кілька років. Незважаючи на те що українські відвідувачі Інтернету користуються електронними грішми з 2001 року, такі платіжні системи дотепер не регулюються жодним законом, а тому не підпадають під контроль жодного контролюючого органа в країні.
Як працює система
Покупка товарів через Інтернет, оплата комунальних платежів, поповнення рахунків мобільних і кабельних операторів, переведення коштів - все це можна зробити за допомогою електронних грошей. Обіг віртуальних грошей організовують спеціальні платіжні інтернет-системи. Найвідоміші з них:"«Яндекс.Гроші", RuPay, UkrMoney, PayPal, E-gold, RuPay, "Інтернет.Гроші" і WebMoney. Дві останні користуються найбільшою популярністю серед українців.
Працюють системи інтернет-платежів за наступним принципом: клієнт скачує із сайту програму, за допомогою якої створює собі так званий "електронний гаманець". Для відкриття або поповнення рахунку використовуються спеціальні картки предоплачених послуг. Принцип приблизно той же, що й у мобільному зв'язку: клієнт купує картку з кодом, потім поповнює рахунок свого гаманця в Інтернеті.
Придбати такі картки можна біля метро або у відділеннях банків. Також можна поповнити свій рахунок банківським, поштовим переказом або готівкою в офісі компанії. "Електронний гаманець" дозволяє здійснювати як видаткові, так і прибуткові операції. Крім того, "віртуальні" гроші можна перевести в реальні. Є кілька способів: переведення на банківський розрахунковий або картковий рахунок, поштові перекази, а також зняття готівки в офісі компанії. За введення та вивід грошей із системи із клієнта стягується комісія - тарифи можуть варіюватися від 1 до 5% від суми.
Захист не гірший, ніж у платіжної картки
Звичайно ж, перше питання, що виникає при знайомстві з електронними грішми - це їхня безпека. Адже система, за великим рахунком, ніяким державним органом не регулюється, а обіг грошей відбувається "мимо" найнадійніших на сьогодні фінансових інститутів - банків.
Як стверджують представники платіжних інтернет-систем, обіг електронних грошей за своєю захищеністю не поступається навіть деяким банківським продуктам - наприклад, платіжним карткам.
Безпека розрахунків в Інтернеті забезпечується за допомогою систем захисту інформації. Наприклад, для того щоб зламати один "електронний гаманець", хакеру необхідно розшифрувати ключ на 1024 біта. З погляду статистики, треба перебрати близько половини можливих ключів, перш ніж знайдеться правильний. Якщо довжина ключа становить 1024 біта, це означає, що в середньому необхідно провести кількість ітерацій, що дорівнює 2 в 1023-му степені, а це - цифра з 307 нулями. Навіть при теперішньому розвитку обчислювальної техніки на це може піти близько трьох років. До того ж нікому не відомо, яка сума виявиться в зламаному гаманці. Такі системи захисту використовують, приміром, WebMoney та "Інтернет.Гроші".
Оборот - мільярд на рік
Про те, що електронні гроші добре захищені, може свідчити їхня популярність. Приміром, у системі WebMoney в Україні зареєстровано більше 400 тисяч "електронних гаманців", у компанії "Інтернет.Гроші" - 80 тисяч, а сумарний оборот електронних грошей по Україні в 2007 році, за оцінками експертів, склав близько мільярда доларів.
При таких великих оборотах тим більше дивним є той факт, що діяльність цих систем не регулюється законодавчо. У нас навіть немає правового визначення, що таке електронні гроші, тому вимог до їхніх емітентів немає і поготів. "Відповідно до нашого законодавства, операції з інтернет-грішми не є фінансовими. Щоб урегулювати цю діяльність, для початку необхідно на законодавчому рівні дати визначення електронним грошам, а також розробити законодавчу базу", - говорить представник WebMoney в Україні В'ячеслав Черкашин.
У той же час фахівець відзначає, що організатори розрахунків функціонують легально. Як правило, вони зареєстровані як юридичні особи або СПД. Рід їхньої діяльності закріплений в статутах компаній - в основному це консультаційні, інформаційні послуги, для надання яких не потрібні ліцензії держорганів. "Ці системи працюють фактично легально, тому що в нас у країні все, що не заборонено, те дозволено. Це загальний принцип цивільно-правових відносин. Просто їхня діяльність не регулюється", - пояснює заступник голови Нацбанку Віктор Кравець.
Напівлегальні платежі
Відсутність нагляду дозволяє клієнтам віртуальних платіжних систем не тільки купувати книги та оплачувати "комуналку", але й без усяких обмежень і контролю з боку держорганів переказувати гроші за кордон. Так, у системі WebMoney поповнити та перевести в готівку рахунок можна у 4,5 тисячі населених пунктів в 49 країнах світу. При цьому заборонити обмін електронними грішми між "гаманцями" клієнтів адміністратори системи не можуть. От і виходить, що гроші можуть вільно перетинати кордон. "Tакі питання саме і повинні регулюватися Нацбанком. А бізнес для себе правила, які будуть ускладнювати його діяльність і тим більше створювати механізми контролю, ніколи не писав і писати не буде", - говорить директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександр Карпов.
До речі, "невидимі" для держави грошові інтернет-перекази за межі України активно використовують деякі компанії, законність діяльності яких викликає серйозні сумніви у фінансових регуляторів. Приміром, на сайті компанії Lionebank описується схема переведення грошей приватного інвестора з України на Кіпр без одержання ліцензії НБУ через систему WebMoney. Проте, представники регулювальних органів - Нацбанку та Держфінмоніторингу - з електронними грішми нічого зробити не можуть. Співробітники Держфінмоніторингу зізналися: без законодавчої бази системи інтернет-платежів залишаються поза контролем цього відомства. У Нацбанку також ніхто не знає, коли питання зрушиться з мертвої точки. "Кілька років тому ми розробили проект нормативно-правового акту, але він так і не був прийнятий. Сьогодні ситуація з інтернет-грішми залишається в підвішеному стані", - говорить начальник відділу моніторингу платіжних систем Національного банку України Олена Махаєва. За її словами, регулятори не хочуть помічати електронні гроші навмисне, оскільки вони не готові до контролю за їхнім обігом - у них немає ні фахівців, ні технічної бази.
Info. Електронні гроші - це платіжний засіб, що існує винятково в електронному вигляді, тобто у вигляді записів у спеціалізованих електронних системах. Як правило, всі операції проходять через Інтернет або мобільний зв'язок, але в будь-якому разі минаючи банківську систему
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас