У центрі вперто хочуть будувати висотки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У центрі вперто хочуть будувати висотки

Нерухомість
274
Будівельники знову зазіхнули на самий центр столиці і частину історичного Подолу біля Поштової площі.
На вулиці Городецького, 4 на місці кінотеатру "Україна" захотіли побудувати 18-поверховий торгово-офісний комплекс. На вулиці Сагайдачного, 17 задумали знести п'ятиповерховий будинок, побудований в 80-і роки минулого століття, і поставити на його місці 7-9-поверхову будівлю банку. Такі наміри викликали бурю обурення в членів столичної містобудівної ради, майбутні будиночки наказали знизити і трохи змінити. Скляшку-висотку практично впритул до центрального будинку Майдану - готелю "Україна" і містобудівної пам'ятки - консерваторії захотіли "посадити" замість кінотеатру.
Його хазяїн підрахував, що заклад зовсім неприбутковий, а місце в нього "козирне". Щоб добро марно не пропадало, вирішили побудувати 18-поверховий будинок, у якому п'ять поверхів віддати торгівлі і ресторанам, решта - офіси. А під дахом - кінотеатр на 148 місць (зараз рази в 4 більше). Інвестор вважає, що стільки цілком вистачить. Зодчі порахували, що якщо й перебудовувати кінотеатр, то не лізти так високо.
За словами начальника ГУ охорони культурної спадщини Руслана Кухаренка, максимальна висота новобудов у центрі - 27 м (близько 9 поверхів), так що прийдеться знижувати. Та й над формою і силуетом будівлі попрацювати. Правда, за таких умов інвестор може і передумати, адже йому для реалізації проекту потрібно ще побудувати підземний паркінг під Городецького (інакше нікуди ставити авто працівників і гостей планованого комплексу), а це дуже затратно.
Прийдеться зрізати кілька поверхів у будинку біля Поштової площі, щоб була видна Андріївська церква. Банкіри-замовники дуже переживають, що їхній будиночок, побудований більше 20 років тому під схилом, весь потріскався, у підвалі стоїть вода і він може звалитися. Однак, перш, ніж перебудовувати будинок, проектувальникам прийдеться обстежити та зміцнити будинки поблизу, чи не потріскаються вони під час робіт. Після цього може з'явиться ще одна сучасна будова на історичній площі недалеко від фунікулера.
Задумали і житло для військових. На вулиці Львівській, що неподалік ст.м. "Житомирська" хочуть звести комплекс із п'яти 24-поверхових будинків і довгий 12-секційний (його жартома прозвали "ковбасою"). За словами автора проекту Таїсії Каштанової, раніше там був військовий госпіталь, але він давно не працює. До того - міські дачі. Запроектовано дитсадок і 9-поверховий паркінг, що нагадує колодязь. Планування квартир (третина з них - 1-кімнатні, багато виходять на північ) зодчим не сподобалося, над ним ще попрацюють. Також, за словами головного архітектора Києва Василя Присяжнюка, потрібно викинути пару секцій з довгого будинку (як би "розрізати ковбасу"), щоб не заслоняти світло двору і сусіднім будинкам. Якщо це все виправлять, через пару років можливо сотні військових зможуть одержати житло.
Захотіли перебудувати територію (16 га) у межах проспекту 40-річчя Жовтня, вулиць Стельмаха, Бурмістренка, Козацької, Балакірєва і Червонозоряного проспекту. Близько сотні "хрущовок" припускають знести, для початку побудувати 9 висотних стартових будинків для відселення мешканців зі старих будиночків. Щоб оновлений райончик (з'явитися він може років через 10) міг існувати безбідно, запланували розширити дороги. Правда, транспортну схему проектувальникам потрібно допрацювати, як і уточнити плановані квартали і місця для будівництва стартових будинків.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас