Конверсію оцінили в мільярд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конверсію оцінили в мільярд

Казна та Політика
150
Як заявив член Національної комісії з регулювання зв'язку (НКРЗ) Володимир Олійник, Міністерство оборони оцінює витрати на проведення радіочастотної конверсії в більш ніж 1 млрд. грн. У той же час, за його словами, остаточні розрахунки вартості проведення конверсії військові дотепер не надали.
Нагадаємо, що Міноборони повинно було надати розрахунки щодо конверсії ще наприкінці минулого року. Після одержання цього документа НКРЗ повинна була погодити ціну переведення засобів зв'язку військових в інші частотні діапазони у випадку, якщо заявлені витрати відомства відповідали вартості нового обладнання і його установки.
Затримка з боку військових може істотно відтягнути строки проведення тендерів на нові стандарти зв'язку. НКРЗ до липня повинна встановити порядок і умови проведення конкурсів із продажу трьох ліцензій під UMTS (3G) - третє покоління мобільного зв'язку. Стартова вартість однієї ліцензії становить приблизно 142 млн. грн. - стільки заплатив за 3G-ліцензію "Укртелеком". Основні претенденти на одержання ліцензії - оператори мобільного зв'язку: "МТС-Україна", "Київстар", "Астеліт" (ТМ life:)) і "Українські радіосистеми" (Beeline).
З початку цього року неодноразово зв'язувалися із прес-службою Міноборони. Наприкінці лютого там була надана інформація про те, що розрахунки конверсії будуть направлені в комісію дуже скоро, може навіть протягом тижня. Тоді повідомлялося, що новий міністр оборони Юрій Єхануров переглянув витрати на конверсію, які спочатку оцінювалися в трохи більше 200 млн. грн. Після розгляду витрат новим начальством вони тоді, нібито, збільшилися втроє (приблизно до 600 млн. грн.).
Учора в прес-службі Міноборони повідомили, що документи щодо радіочастотної конверсії усе ще готуються. При цьому у відомстві не змогли уточнити, коли саме планується представити розрахунки на розгляд НКРЗ або на якій стадії розробки вони перебувають.
Крім того, що НКРЗ не одержала від військових розрахунки конверсії, вона ще до того ж не може повноцінно обробляти питання проведення конкурсів на нові технології зв'язку (UMTS, WiMax), тому що зараз заблокована указами президента і Кабміну. Проте деякі оператори зараз намагаються одержати ліцензію через суд. Учора в НКРЗ повідомили, що наприкінці травня в апеляційному суді відбудеться слухання в справі "Київстар" versus НКРЗ. Нагадаємо, що наприкінці року ця компанія виграла суд, і комісія, відповідно до його рішення, повинна була видати "Київстару" ліцензію на 3G без конкурсу. "Київстар" готовий заплатити за неї стільки ж, скільки і в 2005 р. "Укртелеком", - $30 млн. НКРЗ подала апеляцію на дане рішення.
У грудні минулого року Кабінет міністрів затвердив план першочергових заходів щодо проведення конверсії радіочастотного ресурсу країни. Відповідно до плану, у грудні 2007 р. Міністерство оборони повинне було подати пропозицію НКРЗ з обґрунтування вартості проведення конверсії частот, що перебувають у користуванні військових, для впровадження мобільного зв'язку третього покоління. НКРЗ до липня 2008 р. повинна встановити порядок і умови проведення конкурсу із продажу трьох ліцензій для впровадження мобільного зв'язку IMT-2000 (UMTS). Планувалося, що сам конкурс буде проходити в кілька етапів у квітні-вересні 2008 р. Передбачалося, що вартість однієї ліцензії приблизно складе 142 млн. грн. без урахування вартості самої конверсії. Компанії, які захочуть придбати таку ліцензію, повинні будуть взяти на себе зобов'язання спочатку оплатити вартість конверсії, а вже потім вартість ліцензії. Відповідно до затвердженої Кабміном таблиці розподілу радіочастот, 76% військових частот, що перебувають у користуванні, повинні перейти в користування цивільного сектора. Раніше цивільними були тільки 0,4% ресурсу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас