Суд визнав протиправною постановою НКРЕ про обмеження обсягів постачання газу "УкрГаз-Енерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд визнав протиправною постановою НКРЕ про обмеження обсягів постачання газу "УкрГаз-Енерго"

Енергетика
136
Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2008 року виніс постанову про визнання протиправною постанови Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) України №3 від 8 січня 2008 року про обмеження обсягів природного газу, які спільне підприємство (СП) ЗАТ "УкрГаз-Енерго" може щорічно поставляти кінцевим споживачам.
Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили у прес-службі "УкрГаз-Енерго" у четвер.
Як повідомлялося, "УкрГаз-Енерго" створене в лютому 2006 року на виконання російсько-українських домовленостей щодо організації нової схеми поставок в Україну центральноазіатського і російського газу, досягнутих між ВАТ "Газпром" (РФ), "Нафтогазом України" і RosUkrEnergo AG у Москві 4 січня 2006 року. Тоді сторони, зокрема, домовилися про створення СП для реалізації на внутрішньому ринку України природного газу, що надходить із території Російської Федерації, тобто всього газу, що поставляється в Україну. "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo одержали по 50% акцій ЗАТ.
"УкрГаз-Енерго" у лютому 2006 року уклало з RosUkrEnergo довгостроковий договір купівлі-продажу природного газу. RosUkrEnergo зобов'язалося у квітні-грудні 2006 року поставити СП до 34 млрд куб. м, в 2007 році - до 62 млрд куб. м, а в 2008-2028 р. - до 60 млрд куб. м щорічно.
"УкрГаз-Енерго" після укладання договору з RosUkrEnergo направило в НКРЕ документи для одержання ліцензії на поставку природного газу за нерегульованим тарифом в обсязі 32 млрд куб. м на рік. Комісія в березні 2006 року видала СП ліцензію на поставку 5,04 млрд куб. м газу на рік. Регулятор установив таке обмеження на підставі затверджених ним же ліцензійних умов, згідно якими сумарний обсяг поставок пов'язаними підприємствами не може перевищувати 35% загального обсягу споживання природного газу в країні.
Афільовані з "Нафтогазом України" і, відповідно, з "УкрГаз-Енерго" компанії на той момент уже мали ліцензії на поставку в цілому 19,07 млрд куб. м газу на рік, тоді як 35%-ва частка ринку, за розрахунками НКРЕ, тоді становила 24,11 млрд. куб. м.
"УкрГаз-Енерго" оскаржило в суді встановлення комісією обмеження на обсяг поставок, посилаючись на те, що раніше СП і "Нафтогаз України" одержали дозвіл Антимонопольного комітету України на погоджені дії. Господарський суд Києва і Київський апеляційний господарський суд в 2006 році визнали доводи позивача обґрунтованими. НКРЕ в серпні 2006 року на виконання судових рішень зняла всі обмеження на обсяг поставок природного газу трейдером і направила касаційну скаргу у вищестоящу судову інстанцію.
Вищий адміністративний суд України в березні 2007 року скасував рішення Госпсуду Києва, а також Київського апеляційного господарського суду і направив справу на повторний розгляд. Суд першої інстанції в червні 2007 року, повторно розглянувши позов "УкрГаз-Енерго" до НКРЕ, відмовив трейдеру в його задоволенні через відсутність предмета суперечки - на той момент обмеження не діяло.
Тим часом, НКРЕ на підставі рішення Вищого адміністративного суду України 8 січня 2008 року прийняла постанову №3, якою скасувала прийняте в серпні 2006 року власне рішення про скасування обмеження на обсяг поставок газу компанією "УкрГаз-Енерго".
СП у січні 2008 року направило в Окружний адміністративний судна Києва позов з вимогою визнати протиправною цю постанову регулятора
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас