Голова НБУ: Офіційний курс гривні буде змінено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ: Офіційний курс гривні буде змінено

Валюта
9438
Офіційний курс гривні зміниться, слідуючи за ринковими тенденціями, повідомив голова Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах.
"Безумовно, рух буде. І офіційного, і ринкового курсу (гривні). Якщо будуть реальні ринкові попит та пропозиція показувати, що треба рухатися так, то й потрібно вести так", - сказав Стельмах в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
Як повідомлялося, НБУ втримує офіційний курс гривні на незмінному з весни 2005 року рівні 5,05 грн/$1. Затверджені Радою НБУ "Основні принципи грошово-кредитної політики на 2008 рік" передбачають, що цього року курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1. Разом з тим, на внутрішньому міжбанківському валютному ринку країни курс гривні з початку року вже зміцнився на 3,2% - до 4,89 грн/$1.
Голова Нацбанку пояснив, що формування оптимального значення курсу вплине на ціни та заощадження.
"Внутрішні ціни для нас дуже важливі, тому що в нас імпорт перевищує експорт. Установлення оптимального курсу дуже велику роль грає для внутрішніх цін, для їхньої стабілізації та зниження, а також для збереження наших минулих заощаджень", - відзначив Стельмах.
При цьому, за його словами, світовий досвід показує, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу не завжди може розглядатися як вирішальний аргумент для відмови від ревальвації курсу.
"Є перелік 20 країн (близьких до України), у яких в усіх, крім Росії, негативний поточний рахунок. Але всі вони з року в рік зміцнювали номінальний валютний курс", - сказав Стельмах.
Разом з тим, голова НБУ відзначив, що зі значенням офіційного курсу гривні пов'язані багато бюджетних позицій і нагадав, що уряд продовжує роботу над проектом змін у держбюджет на поточний рік.
Говорячи про інфляційну динаміку в Україні в 2008 році, В.Стельмах підкреслив, що на сьогоднішній день украй складно прогнозувати можливе зростання цін.
"Цього року дуже багато склалося ввідних (для аналізу)... Занадто багато факторів, щоб говорити впевнено про те, як усе буде просуватися. Але напруга надзвичайно сильна", - сказав голова НБУ.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в січні-березні 2008 року склала 9,7% (до грудня 2007 року), перевищивши офіційний прогноз у цілому на рік (9,6%). Стосовно березня минулого року інфляція цього року прискорилася до 26,2%.
Серед факторів впливу на цінову ситуацію в країні, голова НБУ відзначив вступ України у Світову організацію торгівлі.
"Не знаю, чи зможемо ми з-за кордону оперативно одержати (розширене надходження товарів), а вони від нас одержать - це точно: будуть вимагати, щоб експорт від нас ішов і так далі. Це питання може вплинути (на інфляцію ), оскільки буде йти певна продукція", - сказав Стельмах.
При цьому, за його словами, насичення внутрішнього товарного ринку є найбільш гострою проблемою.
Голова НБУ повідомив, що питання розширення товарної пропозиції перебуває під пильною увагою влади і, зокрема, на поточному тижні уряд, вкотре, розглядав ситуацію на продовольчому ринку.
"Сподіваємося на гарний урожай, але що він дасть? Можна швидко відновити поголів'я курей, але не свиней, а тим більше великої рогатої худоби - там же потрібний певний період", - пояснив В.Стельмах складність ситуації.
На його думку, для досягнення тактичних цілей у цій сфері можна розширити імпортні закупівлі, але лише за умови одночасного формування стимулів для розвитку вітчизняного агросектора в середньостроковій перспективі.
"Немає нічого страшного в тому, щоб завезти імпортом і сказати (агровиробникам) - ви протягом двох-трьох років створюйте своє виробництво. Але потрібно дати стимул і індикатор - що вони повинні робити", - пояснив Стельмах.
Крім того, він відзначив, що збільшення соціальних стандартів у країні повинно погоджуватися з реальною пропозицією на споживчому ринку.
"Життєві стандарти дійсні тоді, коли вони підкріплюються пропозицією товарів по цінах на момент, коли робився їх (соцстандартів ) приріст... Цього року можуть сказати, що буде позитивним (зростання зарплат і пенсій до інфляції), але ж відбувається знецінювання того, що було накопичено: готівка, депозити - це ж усе знецінюється", - підкреслив Стельмах.
Він також нагадав, що з урахуванням прискорення інфляції в першому кварталі 2008 року до 9,7%, Нацбанк вирішив підвищити з 30 квітня дисконтну ставку з 10% до 12%. При цьому він відзначив, що дисконтна ставка зросла лише на два процентні пункти, оскільки урядовий прогноз інфляції на поточний рік на рівні 9,6% усе ще залишається в силі.
"Якщо подивитися в закон - щодо того, як це повинно формуватися, то ми повинні розвивати грошово-кредитну політику на затверджених урядом макроекономічних показниках, а воно не затвердило зміни та утримує (прогноз інфляції) на рівні 9,6%. Тому ми вже на свій страх і ризик підняли до 12%, хоча уряд може це рішення опротестувати", - сказав Стельмах.
При цьому голова НБУ відзначив, що подальше зростання інфляції та перегляд офіційних макроекономічних прогнозів можуть дати підстави для чергової зміни рівня дисконтної ставки.
"Коли уряд представить бюджет (поправки в держбюджет), а потім Верховна Рада "освятить" його, тоді з урахуванням цього будемо оперативно реагувати", - пояснив Стельмах
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас