Війна ультиматумів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна ультиматумів

Енергетика
508
Україно-російські газові переговори, що відбулися у вівторок у Москві, завершилися провалом, хоча жодна із сторін привселюдно це не визнає. Ще у вівторок увечері представники Газпрому неофіційно підтвердили, що сторони фактично обмінялися ультиматумами та розійшлися до середи. Але вчора прес-секретар Нафтогазу Валентин Землянський запевнив НГ, що українська делегація повернулася в Київ і дата продовження переговорів не визначена.
Україно-російські газові переговори, що відбулися у вівторок у Москві, завершилися провалом, хоча жодна із сторін привселюдно це не визнає.
Землянський стверджує, що ніяких скандалів у Москві не було. За його словами, головним завданням керівника Нафтогазу Олега Дубини, що особисто очолював українську делегацію, була презентація пропозицій Києва щодо довгострокового співробітництва з Газпромом. Раніше мова йшла про те, що Україна пропонує закріпити певні рамки співробітництва на період 2009-2012 років. А прем'єр Юлія Тимошенко неодноразово акцентувала увагу на тому, що українська сторона має намір домогтися поступового підвищення цін на газ до європейського рівня.
Джерела, близькі до переговорного процесу, стверджують, що Газпром не пішов на поводу в української делегації, а висунув свої умови. Нібито російська сторона зажадала від української спочатку оплатити всі борги за поставки газу цього року, а вже потім переходити до обговорення довгострокової стратегії співробітництва.
Крім того, за даними тих же джерел, Газпром запитав у Нафтогазу про гарантії одержання до 1 травня ліцензії на поставки газу українським споживачам для дочірньої структури російської монополії, компанії Газпромзбут-Україна, реєстрація якої в Києві тільки завершилася.
Газпром не пішов на поводу в української делегації, а висунув свої умови
У Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) України, що видає ліцензії на таку діяльність, учора НГ сказали, що Газпромзбут-Україна дійсно ще не одержала ліцензію. Співробітник НКРЕ пояснив, що такі питання вирішуються на чергових засіданнях комісії, наступне призначено на 24 квітня. Але співрозмовник НГ сумнівався в тому, що компанія встигне зібрати необхідні документи. У такому випадку заявка Газпромзбут-України може бути розглянута в травні.
Нюанс полягає в тому, що, повернувшись у вівторок з Москви, керівник Нафтогазу повідомив пресі, що вже з 1 травня дочірня структура Газпрому буде поставляти газ окремим українським промисловим підприємствам. Причому майже всі названі Дубиною заводи належать або контролюються співвласником компанії РосУкрЕнерго Дмитром Фірташем. Джерела НГ стверджують, що питання захисту бізнес-інтересів Фірташа в Україні стало частиною вимог Газпрому. Представники Газпрому цю інформацію категорично спростовують. Але Юлія Тимошенко недавно заявила, що саме на наполегливу вимогу російської сторони в березні було ухвалено рішення залишити РосУкрЕнерго в схемі газозабезпечення України.
Зате в близьких до Фірташа хімічних підприємств в Україні почалися проблеми. У вівторок представники заводу Рівнеазот пікетували Нафтогаз України. Справа в тому, що українська державна компанія поставила за обов'язок підприємствам розірвати контракти на поставку газу з іншою структурою-посередником Укргазенерго та укласти нові договори з дочірньою структурою Нафтогазу, компанією Газ України. На початку тижня це зробили 138 найбільших промислових підприємств. Інших Нафтогаз попередив про відключення газу.
Учасники пікету пояснили, що в них підписані довгострокові контракти на співробітництво з компанією Укргазенерго. Нові договори, які запропонував Газ України, припускають у квітні підвищення ціни - на 34 дол. за 1 тис. куб. м. Крім того, представники окремих підприємств сумніваються в тому, що Нафтогаз пропонує їм купувати газ законно: оскільки українська компанія не оплатила поставки, то не має права розпоряджатися ними, пояснюють вони. Ситуація могла б розв'язатися, якби новим постачальником газу для підприємств, що протестують, стала дочірня структура Газпрому.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас