Юлія Тимошенко будує бананову республіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко будує бананову республіку

Казна та Політика
1805
На вчорашньому засіданні уряду стала відома одна із причин зростання інфляції в країні. Міністр економіки Богдан Данилишин заявив, що різкий стрибок спровокований збільшенням цін на банани. Втім, головною темою засідання була не інфляція, а підготовка України до Євро-2012. Однак журналістам засідання запам'ятається черговим скандалом за участю прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
Учорашнє засідання Кабінету міністрів складалося із двох частин. Спочатку прем'єр Юлія Тимошенко зустрілася з міністрами та директорами шкіл, щоб обговорити тестування випускників, що відбулось. Через три години почалася друга, основна частина засідання. "Розгляд питань йшов не за порядком денним, а блоками, куди скопом вносили постанови, розпорядження та законопроекти", - повідомило джерело в уряді.
Одним із проблемних обіцяло стати питання підготовки до Євро-2012. Напередодні президент Віктор Ющенко під час поїздки у Львів висловив невдоволення перебігом підготовки до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу (див. учорашній). Під час відсутності глави держави всі претензії членам уряду готовий був висловити голова Національного агентства з питань підготовки та проведення Євро-2012 Євген Червоненко.
Ще до початку засідання він пообіцяв журналістам улаштувати на засіданні в Кабміні "серйозну бійку". "Те, що вони (уряд) наприймали по аеропортах, по дорогах, - все це просто ховає перспективи України на Євро! - зллився пан Червоненко. - І я про це скажу. Нехай потім намагаються мене звільнити!" При цьому він фактично звинуватив членів уряду в лобіюванні бізнес-інтересів щодо аеропортів. "Вони говорять: "Давайте злітно-посадкові смуги вирвемо з комплексу, а потім приватизуємо". Так ніхто їх не купить - смуги збиткові! І термінали без них будуть коштувати дешевше. Зате скільки грошей прилипне при освоєнні державних коштів на реконструкцію смуг!" - обурювався він.
У розпорядженні виявився текст доповіді Євгена Червоненка. У ній, зокрема, говориться, що UEFA оцінює можливість України виконати свої обіцянки в частині будівництва доріг і підготовки аеропортів на 35%. Проблемною названа і ситуація з будівництвом стадіону у Львові, де, за словами забудовників, міська влада не забезпечила яких-небудь гарантій фінансування, а сама земля є предметом судових розглядів. Крім того, Нацагентство звинуватило Кабмін у тому, що не були виділені 5 млн грн, необхідні для проведення інформаційної кампанії.
Як стало відомо, Червоненко дійсно виклав всі свої вимоги в досить жорсткій формі. Але реакція на це з боку Кабміну виявилася не такою, як він очікував. "Я розповів, вони вислухали. Яка відповідь - не знаю", - уже спокійним тоном заявив він, вийшовши із залу засідань. За даними джерел, всі проблемні питання були включені в протокольне рішення уряду. У ньому, зокрема, говориться, що Мінфін повинен почати виділення необхідних коштів.
Ще однією темою обговорення стала ситуація на продовольчих ринках. Основним доповідачем по цьому питанню був міністр економіки Богдан Данилишин. Як удалося з'ясувати, він спробував переконати уряд, що, крім інтервенцій м'яса, ніякого іншого зовнішнього втручання для зниження цін на продукти харчування не потрібно. "Інтервенція інших видів продукції, крім м'яса, поки не передбачається. У нас продовольчої кризи нема", - передав слова голови Мінекономіки один з учасників засідання. При цьому пан Данилишин назвав одну із причин інфляції в країні, яку уряд Юлії Тимошенко посилено намагається подолати. "Банани подорожчали майже вдвічі, і це вплинуло (на зростання інфляції). Ніхто не міг передбачати такого стрибка!" - заявив міністр.
Про результати засідання Юлія Тимошенко повідомила на підсумковій прес-конференції. Коли прем'єр почала розповідати про те, що відбулося за останні чотири роки з українськими лісами, низка телевізійних журналістів, повернувшись до операторів, дали сигнал припинити запис. Це рішення телевізійників пані Тимошенко визнала проявом утиску свободи слова в країні. "Я просто знаю, що зараз присутні журналісти дають команди своїм операторам зупинити зйомку, тому що вона просто не потрібна. Людям не потрібно знати, що 5 тисяч гектарів лісу практично ліквідовані", - обурилася Юлія Тимошенко.
Така заява, природно, не могла залишитися непоміченою самими журналістами, які у відповідь поцікавилися, що так розлютило главу уряду. "Я просто давно помітила, що, коли піднімаються серйозні питання, пов'язані з великою корупцією, деякі журналісти виключають камери", - заявила прем'єр, підкресливши, що обвинувачує не простих журналістів, а керівників телевізійних каналів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас