Японія призупинить імпорт рису через рекордне зростання цін на нього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія призупинить імпорт рису через рекордне зростання цін на нього

Аграрний ринок
485
Японія, здатна в повному обсязі забезпечити себе власним рисом, припинить пошуки імпортних контрактів, необхідних за угодою зі Світовою організацією торгівлі, поки світові ціни на цей продукт, що злетіли до рекордного рівня, не стабілізуються.
Про це в четвер 24 квітня повідомило агентство Bloomberg з посиланням на високопоставленого японського урядового чиновника, що побажав залишитися неназваним, оскільки рішення ще не оформлене офіційно.
Японія погодилася надати мінімальний доступ на свій ринок країнам, що експортують рис, на Уругвайському раунді всесвітніх торговельних переговорів в 1993 році. І із квітня 1995 по жовтень 2007 вона імпортувала 8,32 млн. тонн закордонного рису. Тільки в минулому фінансовому році, що завершився 31 березня, Японія імпортувала 630,55 тис. тонн рису в рамках угоди із СОТ, відповідно до якої, вона повинна була шукати контракти на поставку 770 тис. тонн на рік.
Але за останній рік світові ціни на рис виросли більш ніж удвічі, оскільки такі країни як Індія та В'єтнам ввели обмеження на експорт продукту з метою гарантувати поставки на внутрішній ринок у необхідному обсязі, а також для того, щоб остудити інфляцію. У результаті Філіппіни одержали пропозицію імпортувати лише дві третини від того обсягу, що уряд цієї країни, найбільшого у світі імпортера рису, планував придбати на тендері 17 квітня.
За словами президента японської компанії Unipac Grain Ltd., що торгує зерном, Нобуюкі Тіно (Nobuyuki Chino), “Японії краще не імпортувати рис, поки зростання цін на нього триває, оскільки Японія не має потреби в поставках з-за кордону”.
За відомостями Bloomberg, ф'ючерси на рис на Чиказькій товарній біржі підскочили до рекордного рівня $25,01 за 100 фунтів, і були на рівні $24,935 о 10:56 за Токійським часом (5:56 за Москвою).
На думку урядового чиновника, на якого посилається агентство, якщо Японія в даний момент закупить рис на міжнародному ринку, це ще більше прискорить зростання цін на нього, і погіршить ситуацію в таких країнах, як Філіппіни. “Тому Японії краще витратити кошти, виділені на імпорт рису в поточному фінансовому році, на надання продовольчої допомоги”, - сказав він. За відомостями Bloomberg, мова йде про суму 78,6 млрд. ієн ($760 млн.). Для порівняння, у попередній рік на імпорт рису за згодою із СОТ японський уряд виділяв 73,8 млрд. ієн.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас