"Газпром" доведе до європейського рівня ціну на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" доведе до європейського рівня ціну на газ

Енергетика
266
Рада директорів ВАТ "Газпром" схвалила роботу, що проводилася холдингом з поетапного доведення цін на природний газ, що постачається в країни СНД і Балтії, до рівня європейського ринку, повідомляє прес-служба "Газпрому".
Правлінню компанії доручено продовжити роботу із вдосконалення ціноутворення на газ для цих держав, зокрема по застосуванню ринкових підходів.
У повідомленні "Газпрому" наголошується, що за період 2005-2007 рр. середньозважена ціна російського природного газу для країн СНД і Балтії зросла в 2,3 рази (для далекого зарубіжжя - в 1,4 рази). Зокрема, в 2007 р. було завершено зміну договірної бази в частині встановлення ринкового рівня цін на газ по компаніях - імпортерах країн Балтії. Крім того, 31 грудня 2006 р. "Газпром" і ВАТ "Бєлтрансгаз" підписали контракт на постачання і транзит газу в 2007-2011 рр. Документом визначена формула ціни з 1 січня 2008 р., відповідна формулі ціни при постачаннях російського газу до Європи, а також знижувальних коефіцієнтів ціни на 2008-2010 рр. (0,67, 0,8 і 0,9 відповідно). З 2011 р. Білорусія, як і промислові споживачі Росії, вийде на європейський рівень ціни на газ.
Починаючи з 2006 р. розділені контракти на постачання газу до України і транзиту по її території, при цьому контракт на постачання російського газу укладений з урахуванням європейських цін. Ведуться переговори про ціну постачань середньоазіатського газу в 2009-2011 рр. Також в грудні 2006 м. "Газпром" і Молдавія домовилися про плавний перехід до 2011 р. до європейських цін на газ із вирахуванням вартості транспортування. Ціна на російський газ для Молдавії формується з урахуванням знижувальних коефіцієнтів, що забезпечують поступовий перехід до 2011 р. на ринковий рівень цін. Також було проведено значне коригування ціни на газ для споживачів Закавказзя.
У 2007 р. РФ експортувала 171,3 млрд куб. м природного газу, що на 5,88% менше, ніж роком раніше. При цьому об'єм експорту в країни СНД знизився на 16,4% - до 16,9 млрд куб. м.
Нагадаємо, 13 березня ц.р. голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина підписали угоду про розвиток відносин у газовій сфері, згідно з яким, постачальником газу до України може виступати як "Газпром" так і "Росукренерго". Відповідно до угоди, з березня по грудень 2008 р. до України буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в об'ємі не менше 49,8 млрд куб. м за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Покупцем газу на кордоні з Україною буде НАК "Нафтогаз України". Додатково до об'ємів центрально- і середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" оформить з RosUkrEnergo контракт купівлі-продажу російського газу, поставленого до України в січні-лютому 2008 р. за базовою ціною 315 дол. за 1 тис. куб. м, розрахунки по яких можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних об'ємів газу.
Варто відзначити, директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова В.Саприкін вважає, що ціна газу для України на 2009 р. буде озвучена в кінці літа. На думку експерта, вона може зрости приблизно в два рази порівняно з нинішньою ціною і скласти майже 360 дол. за тис. куб. м.
В той же час радник голови "Нафтогазу України", член київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club" Іван Діяк вважає, що встановлені ціни на газ для України в 2009 р. на рівні 350 дол. за тис. куб. м є нереальним, оскільки тарифи на транзитні послуги напряму залежатимуть від ціни газу.
За словами експерта, остаточна ціна центральноазіатського газу, яка повинна бути взаємовигідною для України і РФ, буде встановлена на основі домовленостей між "Нафтогазом України" і "Газпромом". Він нагадав, що в базовій "газовій угоді, підписаній "Нафтогазом України" і "Газпромом" 4 січня в 2006 р., передбачено, що ставка на транзит може бути змінена у разі підвищення ціни на газ".
Експерт вважає, що "в даний час Україна собі в збиток зберігає незмінною ставку за транзит 1,7 дол. за транспортування 1 тис. куб. м газу на 100 км., хоча ціна центральноазіатського газу для України вже кілька разів підвищувалася". В той же час, "зрозуміло, що ціна газу 350 дол. не є адекватною транзитній ставці 1,7 дол.", - відзначив експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас