Росія може повернути стару схему постачання газу, як тільки Тимошенко піде у відставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може повернути стару схему постачання газу, як тільки Тимошенко піде у відставку

Енергетика
383
Уряд Юлії Тимошенко не поспішає повідомляти подробиці переговорів між Україною і "Газпромом" про умови поставок газу.
Відомо лише, що на даний момент стара схема поставок трохи змінена: залишилася компанія-посередник "RosUkrEnergo", однак другий посередник - "Укргазенерго", що працював на внутрішньому ринку, уже практично ліквідований.
Замість нього з'явилася компанія "Газпром збут Україна", що буде продавати промисловим підприємствам газ на внутрішньому українському ринку. Дотепер не відомо, чи буде обмежена квота "Газпрому" обсягом 10% ринку.
Однак учора стало відомо, що "Газпром збут Україна" буде продавати газ за нижчу ціну, ніж "Нафтогаз", підприємствам бізнесмена Дмитра Фірташа ("Рівнеазот", Кримський содовий завод і "Кримський титан"), а також "Дніпроазоту" Ігоря Коломойського ("Приват"). Інші українські заводи повинні укладати контракт із "Нафтогазом України".
Втім, як пише сьогодні українська газета "Экономические известия", "Газпром" зараз має можливість у будь-який момент розірвати існуючі угоди з Україною та повернутися до старої схеми постачання газу.
За даними видання, в угоді з Україною є пункт, що дозволяє російській монополії в односторонньому порядку розірвати угоду від 12 березня і будь-які доповнення до неї: "У випадку невиконання "Нафтогазом" яких-небудь зобов'язань за чинними та укладеними на виконання угоди контрактами, включаючи непогашення заборгованості перед "Газпромом" і його афілійованими особами за поточні поставки газу і за газ, поставлений до підписання угоди".
"У Кремлі не скидають із рахунків колишній варіант газового співробітництва з Україною через RUE та УГЕ. Створено ситуацію, що дозволить "Газпрому" відновити роботу за старими правилами, якщо, приміром, уряд Юлії Тимошенко піде у відставку. Очевидно, нинішня схема співробітництва "Газпрому" та "Нафтогазу", при якій НАК закуповує газ в RUE, є тимчасовою", - говорить аналітик інвесткомпанії "Профіт Гарант" Сергій Дубов.
За його словами, україно-російські газові відносини завжди були далекі від прозорості, а пані Тимошенко цю традицію не порушує, тому що розуміє не тільки її недоліки, але й переваги: "Так легше грати на публіку, що особливо важливо для пані Тимошенко напередодні президентської кампанії в Україні", - пояснює експерт.
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас