Бідність зводить людей з розуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бідність зводить людей з розуму

Казна та Політика
476
Бідність спричиняє збільшення депресій і розумові розлади. Про це свідчать результати досліджень, проведених експертами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).
Крім психічних розладів бідність приводить ще й до алкогольної залежності, а іноді й до самогубств. Відповідно до результатів дослідження ВООЗ, 28% українських громадян перебувають за межею бідності.
За даними ВООЗ, у світі більше 150 млн. людей страждають депресією, 50 млн. епілепсією, 25 млн. шизофренією, 24 млн. страждають від хвороби Альцгеймера і в 115 млн. чоловік порушена психіка через зловживання алкоголем і наркотиками. В Україні ситуація набагато гірша, ніж у багатьох інших країнах, оскільки в нас тільки кожна 12 людина, що страждає шизофренією, звертається до лікаря. А люди, що страждають від інших психічних розладів, і того рідше.
Як повідомив керівник міжнародного центру "Психічне здоров'я", директор з міжнародних питань української асоціації психіатрів Тіна Берадзе, головними причинами, через які психічно неврівноважені люди не звертаються до лікаря, є стигматизація та дискримінація в суспільстві. "Стигматизація - загальнолюдська проблема, але для лікарів це потрійна проблема, оскільки дотепер жива пам'ять про методи радянської психіатрії, коли в психіатричні лікарні закривали абсолютно здорових людей. Зараз лікарі роблять все можливе, щоб якимсь чином усе виправити, пояснити, допомогти. Тим більше що сьогодні існують ефективні методи лікування багатьох психічних розладів", - сказала Берадзе.
Виконуючий секретар асоціації психіатрів України Семен Глузман вважає, що ситуацію істотно ускладнюють і псевдолікарі - доморослі психотерапевти та біоенергетики, спілкування з якими приводить до серйозних ускладнень хвороб. Вийти із цієї ситуації, за його словами, можна тільки об'єднанням зусиль медиків. Глузман відзначив, що перший крок у цьому напрямку вже зроблений: об'єдналися три асоціації - європейська, асоціація керівників психіатричних установ та асоціація незалежних психіатрів. Фахівці цих організацій тепер спільно будуть шукати вихід зі сформованої в країні ситуації із психічним здоров'ям населення.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас