Дмитру Фірташу приписали контракт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитру Фірташу приписали контракт

Енергетика
545
Учора в Москві відбулися переговори між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".
По їх закінченні українська компанія заявила, що всі підприємства Group DF Дмитра Фірташа з початку травня буде обслуговувати дочірня компанія російської монополії - "Газпром збут Україна".
Втім, у самому "Газпромі" факт домовленості спростовують.
На вчорашніх переговорах у Москві голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина запропонував "Газпрому" укласти договір на постачання газу на 2009-2012 роки, повідомило Ъ джерело в українській делегації. У відповідь російська монополія зажадала гарантії з оплати боргу перед компанією в розмірі $2 млрд і того, що дочірня структура "Газпрому" - "Газпром збут Україна" - одержить ліцензію на продаж природного газу до 1 травня. "Українська сторона таких гарантій надати не змогла, і переговори були перенесені на середу", - розповів співрозмовник .
Втім, прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський повідомив, що за підсумками зустрічі все-таки вдалося домогтися певних домовленостей: "Сторони домовилися, що газ для компаній Дмитра Фірташа починаючи із травня буде поставляти "Газпром збут Україна". А в березні-квітні поставки будуть оформлені на "Газ України". Нагадаємо, у минулу п'ятницю "Нафтогаз" відключив від поставок палива кілька промислових підприємств, що купують більш дешевий газ у компанії "УкрГаз-Енерго" (УГЕ), афілійованої з "Газпромом". Серед них - підприємства групи "Приват" і підприємця Дмитра Фірташа. У відповідь споживачі пообіцяли оскаржити дії "Нафтогазу" у суді, а також заявили про намір звернутися в Антимонопольний комітет.
Прес-секретар Ostchem Ukraine (управляє хімічними активами Дмитра Фірташа) Олексій Федоров заявив, що нічого про ці домовленості не знає. "Мене взагалі дивує, що "Нафтогаз" коментує ситуацію з поставками газу, що належить УГЕ і до якого він ніякого відношення не має", - сказав він.
Здивувалися заяві "Нафтогазу" й у російському "Газпромі". "Питання по Дмитру Фірташу на переговорах взагалі не піднімалося. А заява співробітників прес-служби "Нафтогазу" говорить про їхнє бажання зробити пана Фірташа розмінною монетою в переговорах між країнами", - заявило високопоставлене джерело в компанії. У прес-службі "Нафтогазу" ці обвинувачення коментувати відмовилися.
"Нафтогаз" уклав договори з 138 великими підприємствами
НАК "Нафтогаз України" через дочірню компанію "Газ України" уклала договори з 138 найбільшими промисловими споживачами на постачання природним газом.
Серед них - "Запоріжтрансформатор", Одеський припортовий завод, "Мотор Січ", Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського, "Донецьксталь - металургійний завод", "Стиролбіотех", група підприємств "Індустріального союзу Донбасу" та "Київхліб".
"Нафтогаз" підтвердив планові ресурси природного газу для потреб промислових споживачів на квітень через "Газ України".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас