Ніно Бурджанадзе піде в опозицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ніно Бурджанадзе піде в опозицію

Казна та Політика
196
Як стало відомо, головним спонукальним мотивом демаршу голови парламенту Ніно Бурджанадзе, що напередодні відмовилася очолити передвиборний список правлячої партії, стала відмова президента Михаїла Саакашвілі включити в цей список багатьох її прихильників. При цьому, незважаючи на запевняння про небажання йти в опозицію, Бурджанадзе найближчим часом оголосить про створення нової опозиційної партії.
За інформацією, отриманою від джерел у правлячій партії "Єдиний національний рух" (ЄНР), Ніно Бурджанадзе наполягала на включенні в першу (прохідну) тридцятку передвиборного списку 20 своїх найближчих соратників. У їхньому числі виявився, зокрема, Нугзар Габричидзе, що був генпрокурором при Едуарді Шеварднадзе, а в період "революції троянд" таємно співробітничав з її лідерами.
Однак навіть незважаючи на ці заслуги, багато впливових членів партії виступили проти його включення в передвиборний список, і Михаїл Саакашвілі з ними погодився. Бурджанадзе спробувала відстояти свою людину. За словами джерел, у кабінеті грузинського президента між нею і Михаїлом Саакашвілі відбулася важка розмова, після чого спікер вирішила піти із президентської команди.
Незважаючи на те, що Ніно Бурджанадзе заявила на прес-конференції, що не збирається йти в опозицію, найближчим часом вона, за інформацією Ъ, все-таки оголосить про створення нової опозиційної партії, про назву якої поки не повідомляється. У неї напевно ввійдуть багато відомих представників політичного істеблішменту Грузії (у тому числі і з непримиренної опозиції), а також творчої інтелігенції.
Тим часом відразу після сенсаційної заяви Ніно Бурджанадзе з передвиборних списків правлячої партії були терміново вилучені імена багатьох інших її соратників. Довелося владі спішно визначитися і щодо майбутньої голови парламенту. Правляча партія, що бере участь у виборах під назвою "Національний рух - для перемігшої Грузії", у випадку перемоги планує представити на посаду спікера сьогоднішнього міністра закордонних справ Давида Бакрадзе, що вже погодився очолити список ЄНР.
Бакрадзе заявив, що пропозиція президента для нього "відповідальність і велика честь". Цікаво, що донедавна Давид Бакрадзе вважався "людиною Бурджанадзе", однак на президентських виборах, що відбулись у січні, він зненацька очолив передвиборний штаб Михаїла Саакашвілі.
Після відходу Давида Бакрадзе в парламент залишиться вакантною посада голови МЗС. Ще до скандалу з відходом Ніно Бурджанадзе грузинські ЗМІ з посиланням на джерела в депутатському корпусі повідомляли, що місце глави зовнішньополітичного відомства може бути запропоновано одному із соратників президента Саакашвілі і головному опонентові Ніно Бурджанадзе в парламенті - депутатові Гіге Бокерії. Тепер його шанси, схоже, ще більше зросли.
Правляча партія представила і попередні дані про першу десятку свого партійного списку, у який увійшли три діючі члени уряду. Слідом за Давидом Бакрадзе другим номером у списку названий міністр у справах біженців і розселення Коба Субеліані. Міністр охорони навколишнього середовища Заал (Заза) Гамцемлідзе йде четвертим номером - після актора Георгія Роїнішвілі. У першу десятку також увійшли письменник Нугзар Циклаурі, віце-спікер парламенту Михайло Мачаваріані і голова фонду "Відкрите суспільство - Грузія" (Фонду Сороса) Давид Дарчиашвілі.
Михаїл Саакашвілі особливо акцентував увагу на тому, що правляча партія радикально оновила партійний список: "У списку більше трьох чвертей - нові особи. Більшість із них близько не торкалися політики". За словами президента, тим самим правляча партія демонструє, що вона є масовим загальнонародним рухом. Відповідно до останніх опитувань, реальні шанси подолати п’ятивідсотковий бар'єр і потрапити в парламент крім ЄНР мають об'єднана опозиція, Республіканська та Лейбористська партії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас