Дубина знову спробує домовитись з "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубина знову спробує домовитись з "Газпромом"

Енергетика
107
22 квітня делегація НАК "Нафтогаз України" на чолі з головою правління Олегом Дубиною у Москві проводить переговори з керівництвом ВАТ "Газпром" щодо визначення схеми довгострокового партнерства між компаніями в газовій сфері.
"У той же час НАК "Нафтогаз України" виражає стурбованість спробами безпрецедентного тиску з боку зацікавлених бізнес-груп, які намагаються ускладнити та загальмувати проведення переговорів у Москві", - відзначає прес-служба НАК "Нафтогаз".
Повідомляється також, що 22 квітня під стінами центрального офісу "Нафтогазу України" була почата акція з метою дискредитації держхолдингу і його керівництва. За словами пікетників, вони відстоюють інтереси дніпропетровської групи "Приват" і бізнесмена Дмитра Фірташа.
"НАК "Нафтогаз України" вкотре відзначає, що для припинення "політичних шоу" і забезпечення стабільного та надійного постачання газом, промислові підприємства повинні укласти договори на постачання газу з постачальником природного газу - ДК "Газ України", - відзначено в прес-релізі компанії.
Як відомо, Кабінет міністрів України постановою 19 березня зобов'язав Міністерство палива та енергетики України і "Нафтогаз України" почати переговори з Росією щодо підготовки довгострокових угод на поставку газу.
Постанова також містить три зауваження до схваленої в цілому угоди про розвиток відносин у газовій сфері між НАК "Нафтогаз України" і російським ВАТ "Газпром" від 12 березня 2008 року у зв'язку з невідповідностями низці положень цього документа домовленостям президентів України та Росії, досягнутим під час їхніх переговорів 12 лютого 2008 року в Москві.
Зокрема, Кабмін виступає проти надання компанії RosUkrEnergo AG (Швейцарія) права продавати природний газ "Нафтогазу України" в 2008 році.
Разом з тим, Кабмін вважає за необхідне узгодження "Газпромом" переліку українських промислових споживачів газу, яким він має намір продавати газ через свою дочірню або афілійовану компанію з НАК "Нафтогаз України".
Також Кабмін вважає недоцільним передбачене угодою зобов'язання "Нафтогазу України" забезпечити для RosUkrEnergo відбір газу із ПСГ України і транзит центральноазіатського газу, що поставляють цією компанією через територію України європейським покупцям "за додатковими угодами у рамках чинних контрактів"... на період до моменту закінчення таких поставок".
12 березня "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали угоду про розвиток відносин у газовій сфері . Відповідно до угоди, з 1 квітня 2008 року дочірня або афілійована компанія ВАТ "Газпром" буде щорічно здійснювати прямі поставки газу промисловим споживачам України в обсязі не менше 7,5 мільярда кубометрів.
Раніше газ промисловим споживачам України поставляло спільне підприємство "Нафтогазу України" і RosUkrEnergo - ЗАТ "УкрГаз-Енерго".
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас