Ціни зависли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни зависли

Аграрний ринок
719
Прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко вдалося "притримати" інфляцію. Рейд кореспондентів "Дела" найбільшими супермаркетами столиці показав, що цифри на цінниках майже не змінилися. Навіть більше того - деякі продукти подешевшали. "Не догледіла" прем'єр тільки за цінами на овочі, фрукти, м'ясо і за дефіцитом цукру.
Овочі дорожчають
Беззастережним лідером квітня стала капуста. Азаровський "важливий продукт харчування в раціоні громадян" підскочив у ціні майже вдвічі - на 80%. І тепер дешевше 8,5 гривні за кілограм капусту не купиш. В середньому 25% "набрала" морква. Дещо підвищилася і вартість картоплі.
Продавці пояснюють це сезонним підвищенням ціни, і аж ніяк не черговим стрибком інфляції, і обіцяють, що вже після Великодня ситуація нормалізується.
У півтора рази подорожчали яблука. Незважаючи на величезний вибір сортів, купити фрукт дешевше 11 гривень за кілограм не вдасться. Експерти пояснюють, що основним постачальником яблук в Україну є Польща, і запаси фруктів поступово підходять до кінця. "Поляки скаржилися, що минулий рік був не найурожайнішим, тому логічно, що до кінця маркетингового року ціни підвищуються", - пояснює експерт Центру CASE Ольга Кравець.
У той же час скоректувалась вартість бананів - заморські фрукти, що рекордно подорожчали в березні, повернулися до звичних 8-9 гривень за кілограм. Економісти пояснюють це зниженням попиту на банани під впливом сезонного фактору.
Цукор не дефіцит
Продовжує дивувати українців і цукор. Вартість солодкого піску в одній з мереж збільшилася майже на 30%, а в інших товар просто пропав з полиць. Продавці не беруться говорити, коли цукор знову з'явиться в продажі, і розповідають, що його буквально змітають із полиць. У свою чергу, виробники цукру стверджують, що провиною всьому - посередники, які "підігрівають" інфляційні очікування в суспільстві, і держава, що практично не займається регулюванням ринку цукру.
"Ніякого дефіциту цукру в країні бути не може, тому що в нас у запасах майже мільйон тонн, і нам самим необхідно його реалізувати", - заспокоюють у Національній асоціації цукровиробників "Укрцукор". На підтвердження цього в супермаркеті "Сільпо" цукор-пісок спокійно красується на полицях, та й вартість його за місяць практично не змінилася.
В цілому широко розрекламований меморандум між торговцями та урядом про заморожування цін подіяв на інфляцію досить вибірково. Ціни на молоко, кисломолочні продукти і сир залишилися на колишньому рівні. А куряче філе навіть опустилося в ціні в середньому на 7%. Можливо, у такий спосіб рітейлери сподіваються переорієнтувати покупців з дорогого м'яса на більш дешеву птицю. За офіційними даними, м'ясо - яловичина і свинина - за минулий місяць зросло в ціні більш ніж на 8%. Через це в середньому на 5-7% подорожчали і ковбасні вироби.
Виробники олії дотримують слова
15% "скинула" рослинна олія. Причина дешевизни - знову ж в "задобрюванні" урядом Тимошенко виробників олії. Прем'єр пообіцяла підприємцям компенсувати повернення ПДВ і надати найбільшим гравцям деякі преференції при квотуванні.
Крім того, уряд має намір допомогти бізнесу налагодити стосунки з Антимонопольним комітетом - відомство раніше оштрафувало кілька компаній за безпідставне підвищення цін в 2005 році. Натомість виробники соняшникової олії зобов'язалися відпускати її за ціною 9,3-9,5 гривні. Завдяки цим заходам сьогодні олія в магазині коштує не більше 10,3 гривні. Разом з тим фахівці відзначають, що, по суті, у квотуванні експорту олії немає ніякої необхідності. "Запаси олії в країні вже сьогодні в 4-5 разів перевищують потреби українців, тому більшості заводів працювати просто нерентабельно", - ремствують в "Укроліяпромі".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас