Банкіри: Підвищення облікової ставки відображає нестабільність, що виросла у фінсекторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Підвищення облікової ставки відображає нестабільність, що виросла у фінсекторі

Валюта
1168
Підвищення дисконтної ставки НБУ відображає зрослу нестабільність у фінансовому секторі країни, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.
"Підвищення дисконтної ставки на два процентних пункти відображає зрослу нестабільність у банківській і фінансовій системі... Негативним наслідком підвищення дисконтної ставки стане завищена оцінка ризиків української економіки з боку зовнішніх інвесторів, що психологічно погіршить інвестиційну привабливість України", - вважає директор казначейства Укргазбанку (Київ) Андрій Пономарьов.
"Це визнання Нацбанком того, що рівень інфляції за підсумками 2008 року все-таки перевищить раніше прогнозований Кабміном показник. Підвищення дисконтної ставки до 12% є природною реакцією НБУ на процеси, що відбуваються в економіці України: по-перше, це зростання інфляції: за перший квартал 9,7%, при прогнозах Кабміну на весь рік 9,6%, по-друге, подорожчання ресурсів на грошово-кредитному ринку - сьогодні на міжбанку банки кредитують один одного під 30% і вище", - сказав начальник управління ринкових та операційних ризиків VAB Банку (Київ) Олександр Омельченко.
Як повідомлялося, НБУ з 30 квітня підвищує дисконтну ставку з 10% до 12%, а з 21 квітня підвищив ставки по своїх активних операціях: по кредитах "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами з 14,5% до 15,0%, а по кредитах "овернайт" без забезпечення - з 15,0% до 16,0%.
Відповідно до оцінки банкірів, збільшення дисконтної ставки і дефіцит гривневих ресурсів на міжбанківському ринку будуть впливати на збільшення процентних ставок по кредитах в економіці і на посилення ревальваційного тиску на гривню.
"Збільшення дисконтної ставки створить передумови подальшого зростання вартості ресурсу в національній валюті. Збільшення різниці процентних ставок у гривні і доларі США, в умовах стабільної прив'язки офіційного курсу, безумовно, підштовхне банки до продажу надлишку валюти, що в короткостроковому періоді підсилить очікування зміцнення гривні серед населення та знизить "доларизацію" української економіки", - пояснив Пономарьов.
"Безумовно, у певній мірі фактор "зростання дисконтної ставки" (поряд з гострим дефіцитом гривневих ресурсів на ринку) вплине на рішення банків щодо перегляду/збільшення процентних ставок по депозитних і кредитних продуктах", - сказав Омельченко.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, Нацбанк планує сьогодні запропонувати банкам рефінансування на суму 1,2 млрд грн для підтримки ліквідності кредитно-фінансових установ
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас