ПромекономБанк починає з малого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПромекономБанк починає з малого

Фондовий ринок
364
Учора Промекономбанк заявив про намір продати близько 25% акцій іноземним інвестиційним фондам за $10-20 млн. Банкіри вважають вартість міноритарного пакета невеликого донецького банку завищеною, а тому прогнозують складності із залученням інвесторів через світову кризу ліквідності.
Промекономбанк (ПЕБ) веде переговори з декількома західними інвестиційними фондами про продаж їм міноритарного пакета акцій за $10-20 млн, повідомили в ІК Galt & Taggart Securities, що виступає фінансовим радником угоди. Назви потенційних інвесторів не розголошуються.
У Промекономбанку уточнили, що переговори ведуться з початку року. "Залучення інвесторів передбачене стратегією, у рамках якої ми провели реінжиніринг банку - модернізацію, приведення до світових стандартів управління, персоналу, технологій. Ми робимо ставку на роздрібний, малий і середній бізнес. Продамо близько 25% акцій", - розповів заступник голови наглядової ради ПЕБ Вадим Корніюк. Гроші залучаються на "агресивний розвиток банку", що в 2007 році зміг наростити власний капітал усього на $91 тис.
Генеральний директор групи Galt & Taggart Securities Дмитро Касаткін сказав, що кількість інвесторів, які ввійдуть до складу акціонерів Промекономбанку, поки не визначена. "Банк має намір залучати кошти і надалі, а співробітництво із серйозними іноземними інвесторами дає можливість дешевого фінансування", - вважає він.
Відзначимо, що, за даними ДКЦПФР, на 16 листопада 2006 року в складі акціонерів значилися фізичні особи-резиденти Німеччини - вони володіли 22,9566% акцій. Але, відповідно до звітності за 2006 рік, більше 5% акцій мали українські компанії та фізособи.
За даними Асоціації українських банків, на 1 березня Промекономбанк займав 110-е місце за активами (410,9 млн грн) і 146-е за капіталом (60,8 млн грн). За інформацією "Кредит-Рейтингу", на 1 січня СК "Інтегріті", підконтрольна голові наглядової ради ПЕБ Євгену Ліхтерову, володіла 74,8518% акцій ПЕБ. Опосередкований контроль у Євгена Ліхтерова - 98,9523%.
Виходячи з капіталу Промекономбанку $12 млн, банкіри називають вартість міноритарного пакета банку занадто високою. Тому, на їхню думку, у ПЕБ виникнуть складності із залученням інвесторів. "Можливо, розголос цієї інформації переслідує конкретну мету - спробувати підвищити вартість акцій і зобразити попит. Інше питання, наскільки адекватна величина пакета заявленій сумі, адже пропозицій купівлі українських банків зараз стало менше, тому що через кризу в іноземних інвесторів з'явилися більш важливі питання", - говорить голова правління банку "Контракт" Олександр Бродський.
Голова правління банку НРБ Владислав Кравець оцінює 100% Промекономбанку у два капітали: "Весь банк коштує $24 млн, а 25% акцій - $6 млн. Це межа".
Переговори з портфельними інвесторами Промекономбанку необхідні для повного продажу, упевнені експерти. "Одержавши ринкову оцінку (ПЕБ не котирується в ПФТС), банк одержить більш сильні позиції в розмові про злиття або про продаж, - упевнений генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа. - Родовід Банк, Мегабанк, "Форум", Факторіал-Банк, Укрінбанк проводили розміщення для портфельних інвесторів, а потім деякі з них були продані. Не виключено, що для ПЕБ наступним етапом буде пошук стратегічного інвестора".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас