Банкірів просять видати таємницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів просять видати таємницю

Казна та Політика
2287
Держмитниця за прикладом КРУ вирішила одержати доступ до банківської таємниці в частині розкриття інформації про валютні операції підприємців. Митники впевнені, що це дозволить скоротити час проходження митного контролю та виявляти реальну вартість експортно-імпортних контрактів. Але в Нацбанку категорично проти надання Держмит ниці таких повноважень. У протилежному випадку банківська таємниця втратить своє значення, пояснюють експерти.
Учора Держмитниця запропонувала внести зміни в ст. 62 закону "Про банки та банківську діяльність", що регламентує порядок розкриття банківської інформації. Митники хочуть одержати доступ до банківських даних про валютні операції по рахунках юридичних і фізичних осіб, що закріплено в проекті закону, розробленому відомством.
За словами джерела в Держмитниці, це необхідно, щоб виявляти факти заниження суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності митної вартості роялті, ліцензійних платежів і витрат, пов'язаних з оплатою товарів і послуг. Одержання банківської інформації також повинно дозволити скоротити час проходження митного контролю. "Ми випускаємо в обіг товар, гранично довіряючи декларантам на етапі митного оформлення, але натомість хочемо мати право протягом трьох років перевіряти через банківську інформацію зовнішньоекономічні операції", - пояснив співрозмовник.
Менше місяця тому одержати доступ до банківської таємниці під час аудита держпідприємств захотіло Контрольно-ревізійне управління. КРУ мало намір використати банківські дані для збору доказової бази при перевірці операцій з розрахункового рахунку та інформації про створення і погашення кредиторської/дебіторської заборгованостей.
Відповідно до закону "Про банки та банківську діяльність", банки зобов'язані розкривати таємницю за письмовим запитом або письмовим дозволом власника інформації, на письмову вимогу суду або рішення суду, на письмову вимогу органів прокуратури, СБУ, МВС, Антимонопольного комітету, Державної податкової адміністрації, Держфінмоніторингу та органів Державної виконавчої служби.
Реалізувати цю ініціативу Держмитниці буде складно - проти її прийняття виступає Нацбанк. Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов вважає, що в митних органів є всі можливості оперативно одержувати необхідну банківську інформацію протягом п'яти днів, але за рішенням суду: "Ми вважаємо, що цієї норми цілком достатньо. Якщо є аргументи, нехай ідуть у суд та одержують рішення".
Експерти скептично ставляться до розширення кола держорганів, що мають доступ до банківської таємниці, адже це нівелює принцип таємності такої інформації. "Митники і так мають досить статистичних даних, які можуть показати порушення, але рівень використання ними цієї інформації низький, - говорить президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. - Банк не повинен розголошувати дані про своїх клієнтів, інакше ми одержимо повністю поліцейську державу". Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило вважає, що розкриття комерційної інформації може підвищити для Держмитниці прозорість проведених операцій, але збільшить ризики того, що конкуренти одержать доступ до цих даних.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас