Нафтові компанії не можуть збільшити обсяги видобутку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтові компанії не можуть збільшити обсяги видобутку

Енергетика
243
На світовому ринку продовжується різке зростання цін на нафту. Проте крупні нафтові компанії поки не поспішають збільшувати обсяги нафтовидобутку, не дивлячись на те, що за останні шість років ціни на нафту зросли в п'ять разів, і сьогодні, 21 квітня, впритул наблизилися до позначки 118 дол./бар., передає Reuters.
Експерти також відзначають, що небажання збільшити нафтовидобуток пов'язано з величезною кількістю таких чинників, як, наприклад, різке зростання виробничих витрат та посилювання контролю над природними ресурсами з боку урядів деяких країн, що значно ускладнює процес видобутку та переробки нафти.
"Транснаціональні нафтові компанії тепер вже не мають такого доступу до ресурсів, як кілька років тому. У зв'язку з цим їм почало складніше нарощувати об'єми виробництва", - вважає провідний економіст Deutsche Bank Адам Симінські. Схожої точки зору дотримуються і економісти Міжнародного валютного фонду (МВФ): на їх думку, поки збільшення нафтовидобутку неможливе через стрімке зростання виробничих витрат та браку кваліфікованої робочої сили.
Більш того, експерти відзначають, що в найближчі декілька років зниження цін на чорне золото не очікується. В даний час нафтові ф'ючерси з доставкою в грудні 2015 р. торгуються поблизу позначки 100 дол./бар., тоді як ще в кінці 2007 р. за них давали близько 86 дол./бар. Не кращим чином позначається на рівні нафтовидобутку і політична нестабільність в деяких країнах, а також відсутність необхідного законодавства. "Зараз у багатьох країнах існує загроза обмежень постачань", - відзначає аналітик BNP Paribas Гарі Тшиліргуріан.
Свою роль грає і ресурсний націоналізм. Власті деяких нафтовидобувних країн останнім часом обмежують доступ іноземних інвесторів до своїх ресурсів, що, природно, не сприяє збільшенню об'єму нафти, що видобувається. Ресурсний націоналізм, що розповсюджується, також приводить до ускладнення умов контрактів і зменшує кількість інвестицій та продуктивність.
"Світові природні ресурси не піддавались контролю такої великої кількості окремих політичних організацій з XVII ст., - відзначають економісти Goldman Sachs. - Це реванш старої "політичної" економіки. Роки недостатніх інвестицій у виробництво нафти, ресурсний націоналізм, різке зростання попиту в країнах, що розвиваються, таких як Індія та Китай, вже сприяли збільшенню цін на чорне золото. Зростання цін, можливо, викличе адекватну переоцінку попиту, але навряд чи стане причиною переоцінки з боку постачальників, враховуючи політичну природу труднощів з виробництвом".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас