Віхи тижня: Водевіль у виконанні Тимошенко і Балоги, коаліція - в комі, Конституція чекає змін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня: Водевіль у виконанні Тимошенко і Балоги, коаліція - в комі, Конституція чекає змін

Казна та Політика
407
Тимошенко, Балога
Цей союз споконвічно був приречений на проблеми, але вони спливли на поверхню куди швидше очікуваного. Соратники по коаліції використовують для "діалогу" один з одним вислови, що куди більше підходять для спілкування з політичними опонентами.
Заява фракції БЮТ із закликом до Віктора Ющенка припинити антиукраїнські дії та перестати руйнувати коаліцію зсередини нагадала про ті недавні часи, коли "сердечники" були в глухій опозиції до попереднього президента. Знайшовся і стрілочник - шеф президентського секретаріату, який і сам радий підтримувати образ "великого та жахливого". Тільки за минулий тиждень нардеп з Народної самооборони Олександр Омельченко на загальних зборах коаліції закликав президента звільнити Віктора Балогу, сам Балога порадив Юлії Тимошенко відправити у відставку міністрів економічного блоку, а голова Держкомрезерву Михайло Поживанов заявив, що голова президентського секретаріату погрожував йому телефоном.
Можливо, для когось ця склока на верхніх поверхах владної піраміди виглядає як поганий водевіль, але ніхто не знімав із двох фракцій узяту на себе відповідальність за те, що відбувається в країні. Продовжуючи публічне з'ясування стосунків, соратники президента і прем'єра руйнують довіру до державної влади.
Зупинивши процес приватизації Одеського припортового заводу, Віктор Ющенко практично перекрив можливість одержання урядом додаткових фінансових коштів, необхідних для масованих соціальних виплат. Реакція Кабміну виявилася різкою: Олександр Турчинов назвав президентські укази "провокацією проти уряду і проти України", а Юлія Тимошенко запевнила, що продаж стратегічних підприємств пройде в визначений урядом термін. Цікавий нюанс: БЮТ все частіше живе за принципом "Держава - це я".
Арсеній Яценюк
Спробував зіграти роль рятівника коаліції Арсеній Яценюк, який зумів розвернути парламентський регламент на користь більшості і не дозволити провести голосування з законопроекту "Про Кабінет Міністрів", здатний пустити коаліцію на дно. Хоча бютівці стверджують, що їх влаштовують всі норми згаданого законопроекту, дефіцит щирості в їх заявах помітний неозброєним оком. Арсеній Петрович дуже намагається, адже для нього ціна питання - перебування в спікерському кріслі.
От і доводиться голові Верховної Ради вкотре бути "своїм серед чужих, чужим серед своїх". Молодий політик без утоми дає зрозуміти охочим змінювати Конституцію, що без його участі цей процес не обійдеться. Щоправда, для заміни спікера потрібно куди менше голосів, ніж для зміни Основного Закону. Та й мертвонароджену коаліцію вже не врятувати навіть потужним розрядом спікерської енергії.
Схоже, в країні з'являється зовсім інша політична інтрига. Юлія Тимошенко в благодатній для неї Європі заявила про бажання будувати парламентську республіку в Україні, пообіцявши зберегти виборність глави держави з обмеженими повноваженнями. Прем'єр мужньо витримала коротку лекцію Арсенія Яценюка про основи держави та права, відповівши спікеру, президенту та іншим недоброзичливцям в ефірі ICTV. На думку Юлії Володимирівни, відразу після Великодня парламент буде голосувати за проект конституційних змін, здатний перетворити Україну в парламентську республіку. Поки цей законопроект бачили тільки найбільш довірені соратники лідера БЮТ, серед яких пильний президент Ющенко роздивився і Віктора Медведчука. Віктор Володимирович послідовно доводить, що мета виправдує засоби, відповідаючи на словесні ескапади Ющенка мовчанням і діями. Поки виходить непогано: принаймні, тінь Медведчука звично лягла на конституційний процес. Чи варто дивуватися, що заклики Ющенка працювати в рамках Національної конституційної ради розбиваються об наявність крапок дотику між БЮТ і Партією регіонів. Втім, не варто помилятися: і Національна конституційна рада, і парламентська тимчасова спеціальна комісія з питання зміни Конституція - тільки завіса для прикриття вже написаних проектів Основного Закону.
Віктор Янукович
Віктор Янукович непохитно переніс втрату міністра закордонних справ опозиційного уряду: Костянтин Грищенко пішов працювати першим заступником секретаря РНБО. Як говорять - із прицілом на посаду посла в Росії. Прикрість не перешкодила Віктору Федоровичу провести партійний з'їзд, на якому однопартійці одноголосно вручили в його руки посилені лідерські повноваження. Натхнений Янукович пообіцяв залізною рукою очистити партію, благо повноваження для цього в нього з'явилися. Презентував екс-прем'єр і нову партійну програму регіоналів, у якій новацій, взагалі ж, небагато. Боротьба за надання російській мові статусу другої державної, збереження позаблокового статусу, готовність жити в парламентсько-президентській республіці - про це регіонали говорили і раніше.
Поки на загальнонаціональному рівні легке затишшя перед зливою, у Києві продовжують коперсатися численні кандидати на посаду мера. Столичний виборчком всерйоз стурбований довжиною бюлетеня для голосування, які буде непросто надрукувати технічно на одному аркуші паперу (до речі, непоганий привід оскаржити результати виборів). Фаворити мерських перегонів із запалом досвідчених садівників-городників саджають дерева і розміщають у ЗМІ фантастичні результати соціологічних досліджень. Все говорить про те, що наприкінці травня за аналогією з "російською рулеткою" (смертельно небезпечною грою з одним патроном у барабані револьвера) у побут увійде термін "київська рулетка" (обрання міського голови з десятків претендентів).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас