В інвесторів закінчились гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В інвесторів закінчились гроші

Фондовий ринок
911
"Торгів не буде, гроші скінчилися" - під таким девізом пройшов минулий тиждень на фондовому ринку. Саме відсутністю вільних коштів в інвесторів більшість експертів пояснює тривале падіння індексу ПФТС, що за період з 11 по 17 квітня знизився на 4,1%.
"Обсяги на ринку дуже незначні, а якщо відкинути рейтингові угоди, то вийдуть навіть для України мізерні суми", - говорить старший трейдер інвесткомпанії Foyil Securities Вадим Самар. Дійсно, активність учасників ринку минулого тижня була вкрай слабкою - середньоденний обсяг торгів акціями в порівнянні з березневими показниками зменшився майже в 2 рази - до 34 мільйонів гривень.
Така ситуація, на думку Вадима Самара, обумовлена практично повною відсутністю великих покупців на ринку. "Американці налякані ймовірною рецесією, у європейських та українських фондів зараз майже немає припливу свіжих клієнтських грошей, а коштів українських брокерів явно не досить для зростання або хоча б істотної підтримки ринку", - пояснює він.
У такій ситуації українські торговці продовжують в основному орієнтуватися на динаміку американських фондових індексів. При цьому на вітчизняному ринку сформувалася "цікава" тенденція: всі негативні світові новини наші брокери відіграють повною мірою, а позитив, що йде з Уолл-стріт, дуже часто залишається для них непоміченим.
Через таку несприйнятливість до всього гарного український ринок минулого тижня значно програвав своїм старшим колегам. Так, американський індекс Dow Jones IA за період з 11 по 17 квітня виріс на 0,3%, японський NIKKEI 225 підвищився на 3,4%, англійський FTSE 100 піднявся на 0,2%, російський РТС - на 0,8%.
В індексу ПФТС не сильно виходило додержуватися загальносвітових тенденцій - за період з 11 по 15 квітня він втратив більше 5%, а 16-17 числа зміг на 1% підрости. "Українські брокери, може, і хотіли б відіграти позитив із зовнішніх ринків, але відсутність грошей не дозволяє підтримувати тривале зростання", - пояснює Самар.
При такому тотальному безгрошів’ї на вітчизняному фондовому ринку віртуальні інвестиції редакції продемонстрували далеко не найкращі результати. Сумарні втрати склали більше 18 тисяч гривень. Максимальних втрат зазнав "Агресивний" - він подешевшав на 11,5 тисячі гривень, "Збалансований" втратив у ціні 10,9 тисячі, а от "Консервативний" виявився "у плюсі" - він заробив майже 4 тисячі гривень.
"Консервативний". Спасибі долару
Цей портфель своїми успіхами цілком зобов'язаний долару, що дешевшає, що за минулий тиждень установив черговий антирекорд. Так, курс долар/євро впритул дібрався до психологічно важливої позначки 1,6, досягши на торгах у середу значення 1,5967. Таке стрімке падіння американської валюти автоматично привело до подорожчання золота на світових ринках - майже на 3%. У результаті таких валютних "гойдалок" "Консервативний" подорожчав на 0,8%, або 3950 гривень. Закономірно, що основний внесок в успіх портфеля зробили інвестиції в золото та депозит у євро - вони заробили 2,8 і 1 тисячу гривень відповідно.
"Збалансований". Упало все, крім "Авалю"
Майже всі "блакитні фішки" українського ринку акцій минулого тижня втратили в ціні. Як результат, із всіх паперів, що входять до складу "Збалансованого", підросли тільки акції Райффайзен Банку Аваль - вони подорожчали на символічні 0,6%. Правда, зростання "Авалю" зовсім ще не означає, що інвестори переглянули своє ставлення до українських банків. Приміром, акції іншої великої фінустанови - Укрсоцбанку - минулого тижня "просіли" на 3,8%, що значно більше від середньоринкових показників.
Крім Укрсоцбанку, у числі аутсайдерів виявилися папери електрогенеруючих компаній - "Центренерго" і "Західенерго" подешевшали на 3,5 і 4,5% відповідно. "Віктор Ющенко наприкінці позаминулого тижня заблокував приватизацію чотирьох енергетичних компаній - це вкрай негативна новина для фондового ринку. Приватизація та проведення системних реформ можуть істотно підвищити вартість електрогенеруючих компаній. Тепер же всі розуміють, що розраховувати на їхню приватизацію до президентських виборів уже не варто", - говорить старший аналітик інвесткомпанії "Сінком" Андрій Петрук.
Сильно просіли папери "Укрнафти" - на 2,7%. На 16 квітня були заплановані збори акціонерів компанії, але вони вкотре не відбулися. Правда, учасники ринку не схильні розглядати зрив зборів як основний фактор падіння вартості акцій "Укрнафти". "Основною причиною зменшення ринкової капіталізації компанії є тривалий конфлікт між урядом і менеджментом "Укрнафти" (підконтрольний групі "Приват". - "Дело")", - говорить аналітик інвесткомпанії KBC Securities Ukraine Юрій Алексеєнко.
Головний невдаха
Найбільші збитки минулого тижня редакція зазнала через "Агресивний" - "мінус" 11,5 тисячі гривень. Однак були в цьому портфелі акції, які, незважаючи на негативні тенденції ринку, "умудрилися" подорожчати. Абсолютним лідером зростання стали папери Родовід Банку (+ 4,4%). "Швидше за все, це просто технічний відскік після значного падіння цін на акції банку тиждень тому. Яких-небудь корпоративних новин по ньому не було", - говорить аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
Ще один емітент, чиї акції ростуть у ціні, незважаючи на загальний негатив, - Південний ГЗК. За тиждень він подорожчав на 3,8%. Нагадаємо, з початку року акції цього емітента стали одними з небагатьох, які виросли в ціні на 17%. Причини успіху паперів ПГЗК добре відомі: 65%-ве подорожчання залізорудної сировини, збільшення прозорості підприємства із приходом у його акціонери "Євраза" і скупка співвласниками компанії ("Євразом" і "Метінвестом") акцій ПГЗК. "Папери Південного ГЗК минулого тижня збільшувалися в ціні з тих же причин, що й місяць, і два тому. Якихось важливих новин, пов'язаних із цією компанією, не було", - говорить аналітик інвесткомпанії "Мілленіум Капітал" Юрій Рижков.
Інші акції в складі "Агресивного" втрачали в ціні. Головними "лузерами" стали папери машинобудівного сектора: "Автокраза" (-8,5%), "Азов-общемаша" (-6,3%) і "УкрАВТО" (-4,8%). Не кращим видався минулий тиждень і для "Дніпроспецсталі", акції якої подешевшали на 6,6%. Спільне між цими емітентами те, що профільні аналітики не бачать особливих причин для такого падіння та пов'язують їхні невдачі із загальноринковими негативними тенденціями.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас