Мільярдери помірялись силами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільярдери помірялись силами

291
Російські олігархи на чолі з "алюмінієвим" магнатом Олегом Дерипаскою посіли перше місце в рейтингу, нагромадивши майже 148 мільярдів доларів. На другому рядку Туреччина - багатії-мусульмани майже в три рази поступилися своїм російським товаришам і заробили всього 53 мільярда доларів.
Сумарне багатство
10 найбагатших українців, які посіли третє місце, ледве досягає 22 мільярдів доларів. Якщо порівняти цей показник із ВВП нашої країни, то на них припадає трохи більше 10% національного доходу. Причому більш ніж третина цієї суми належить найбагатшій людині України - бізнесменові Рінату Ахметову. За даними журналу, його статки оцінюються в 8 мільярдів доларів.
Тим часом у десятці найбагатших - "знайомі всі обличчя": Віктор Пінчук, Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Сергій Тарута, Віталій Гайдук, Костянтин Жеваго та інші не менш відомі багатії. При цьому видання не розкриває, яким чином його експерти підраховували суми на рахунках олігархів. Найбільш "бідними" виявилися товстосуми Прибалтики. Показники Литви, Латвії та Естонії не перевищують 2 мільярдів доларів кожна. У регіоні "зафіксований" усього один-єдиний мільярдер - власник литовської телекомунікаційної компанії Litcom Юозас Казицкас.
Малувато буде
Вітчизняні експерти досить скептично оцінюють результати дослідження та вважають, що 22 мільярда - занижена оцінка капіталів українських багатіїв. Наприклад, якщо використати дані авторитетного Forbes, результат десяти найбагатших українців перевищить 30 мільярдів доларів. Польський Wprost ще більш щедрий та оцінює сумарні статки десятки олігархів в 55 мільярдів доларів.
"Всі ці підрахунки дуже умовні, вони не відображають реального стану справ, оскільки акції лише деяких українських підприємств котируються на біржі і багато цих паперів неліквідні", - підсумовує економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Результат Росії в рейтингу Manager Magazin також навряд чи об'єктивно відображає добробут російських олігархів. За словами головного редактора російського Forbes Максима Кашулинського, тільки за минулий рік сумарні статки першої п'ятірки товстосумів збільшилися більш ніж на 45 мільярдів доларів - до 124 мільярдів. А загальний результат 10 найбагатших росіян, за попередніми оцінками російського Forbes, може "перевалити" за 200 мільярдів.
Хто в Росії за всіх багатший
Цей рекорд - невипадковий, адже 2007 рік був якомога успішнішим для російських підприємців. Зростання цін на нафту та енергоносії дозволило 110 з них подолати мільярдний рубіж, і тому тепер вхідний квиток у сотню найбагатших людей Росії "коштує" не менше 1,1 мільярда доларів. Під напором молодих поступово поступається позиціями колись найбагатша людина в СНД Роман Абрамович. Тепер "золоту сотню" очолює голова ради директорів "Базэла" Олег Дерипаска, що коштує 28,6 мільярда доларів.
Власник футбольного клубу "Челсі" не дотяг навіть до другого місця. Срібним призером став власник "Северстали" Олексій Мордашов, що сколотив статки 24,5 мільярда. Абрамович сумно замикає трійку, недобравши лише 200 мільйонів до другого місця - його результат 24,3 мільярди доларів. Цього року губернаторові Чукотки варто бути спритнішим, адже на п'яти йому наступає власник Новолипецького меткомбінату Володимир Лисин. Назбиравши за рік майже 9 мільярдів, він став четвертим з показником 23,9 мільярда. Вдало "розвівшись" з партнером по "Норнікелю" Володимиром Потаніним, Михайло Прохоров зі своїми 22,6 мільярда замикає десятку найбільш успішних бізнесменів Росії.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас