Іноземна валюта вийшла в маси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземна валюта вийшла в маси

Валюта
3220
Міністерство економіки повідомило, що за підсумками I кварталу цього року рівень доларизації української економіки виріс на 1,3%, до 24,05%, тоді як торік цей показник знижувався - у цілому на 4,27%.
Експерти пояснюють збільшення частки іноземної валюти в грошовому обігу знеціненням гривні внаслідок високої інфляції і масовою скупкою населенням євро. З огляду на збереження цих факторів, банкіри прогнозують подальше зростання рівня доларизації.
У п'ятницю Мінекономіки оприлюднило економічний звіт, з якого видно, що рівень доларизації (використання іноземної валюти у внутрішньому грошовому обігу країни) економіки України з січня по кінець березня виріс на 1,3% - до 24,05%. "Це відбувалося на тлі прискореного зростання депозитів населення в іноземній валюті (на 10,2%) у порівнянні із внесками в гривні (на 9,2%)",- говориться в повідомленні відомства. За підсумками перших двох місяців розрив у приросту був більш істотним - 2,2%.
Дані Нацбанку щодо I кварталу будуть оприлюднені на початку травня. Відповідно до останнього звіту НБУ, в 2007 році рівень доларизації, навпаки, зменшувався (див. графік) - на 4,27%, до 22,7%. Таке зниження ролі іноземної валюти НБУ пояснював активним зростанням в 2007 році внесків населення в гривні (на 66,5% - до 190,3 млрд грн) у порівнянні з депозитами в іноземній валюті (на 28,1% - до 89,9 млрд грн). Розбивку по валютах Нацбанк не надає. Ситуація на готівковому валютному ринку підтверджує висновки Мінекономіки. За розрахунками НБУ, у січні-лютому населення купило в банків валюти майже на $1 млрд більше, ніж продало,- на $327,3 млн і $668,2 млн відповідно. І хоча в березні банки вилучили з обігу валюти на $129,1 млн, сальдо операцій на ринку залишилося негативним - $866,4 млн.
Банкіри говорять, що не очікували зростання валютизації. "Нацбанк бореться з доларизацією, і вона повинна була знизитися, особливо зважаючи на те, що НБУ ввів підвищені резерви на валютні кредити", - відзначає перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер.
Зростання доларизації експерти пов'язують із прискоренням інфляції в Україні. "По гривні дуже велика інфляція - 20%, тому люди зневірилися в гривні і почали йти в іноземну валюту. Так як долар сильно падав, а уряд стверджував, що буде ревальвація гривні, люди повинні були продавати долар. Це вони і робили. Але багато хто з них ішли не в гривню, а в євро", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов. Однією із причин збільшення валютних депозитів стало також зміцнення євро - тільки офіційний курс європейської валюти до гривні виріс за три місяці на 7,6%.
Борисов стверджує, що позиції іноземної валюти закріпила нестача гривні: "Нацбанк почав стискати грошову масу, і гривні в банках стало недостатньо, тому вони почали видавати більше кредитів у доларах". Дійсно, у січні-лютому банки кредитували більше в іноземній валюті (зростання на 7,2%, або 15,2 млрд грн), ніж у гривні (на 6,3%, або 13,4 млрд грн).
На думку банкірів, подальша зміна рівня доларизації буде залежати від валютно-кредитної політики Нацбанку. "Якщо регулятор буде і далі закручувати гайки, то все це продовжиться. Рівень доларизації зараз дуже високий, і навряд чи він ще виросте, але зменшуватися точно не буде", - упевнений Сергій Борисов. "За прогнозами, євро буде падати, а долар під кінець року зміцниться. Найближчим часом доларизація буде рости - єдина надія на зменшення інфляції", - говорить голова правління Індустріалбанку Леонід Гребинський.
Рівень доларизації економіки України в 2006-2008 роках, %
Джерело: Нацбанк, Мінекономіки
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас