Відключення з правил — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відключення з правил

Енергетика
367
Голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина упевнений, що відмовлятися закуповувати газ у його компанії промисловці зможуть недовго
НАК "Нафтогаз України" перейшла до радикальних дій у боротьбі за споживачів газу. У минулу п'ятницю "Нафтогаз" відключив від поставок палива кілька промислових підприємств, що купують більш дешевий газ у компанії "УкрГаз-Енерго", афілійованої з ВАТ "Газпром". У відповідь на це підприємства погрожують оскаржити дії "Нафтогазу" у суді, а також мають намір звернутися в Антимонопольний комітет.
Про свою готовність втрутитися в конфлікт уже заявила російська монополія, чия дочірня структура - "Газпром збут Україна" - є правонаступником "УкрГаз-енерго" (УГЕ). У п'ятницю про відключення від поставок газу повідомили підприємства "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття" (обидва входять у групу "Приват"). А "дочка" "Нафтогазу" - "Газ України" - поширила заяву про те, що вже обмежила, а найближчим часом припинить поставки газу "Київенерго".
Попередження про припинення поставок з понеділка одержали "Дніпроазот", що входить у гуруп "Приват", і приналежний Дмитру Фірташу (володіє 25% акцій УГЕ) "Рівнеазот", Кримський содовий завод та "Кримський титан". Першу спробу витіснити із внутрішнього ринку газу російський "Газпром" НАК "Нафтогаз України" почав у середині березня. Дочірня структура НАК - "Газ України" - направила найбільшим промисловим підприємствам країни пропозицію з 1 березня купувати газ у неї, а не в "УкрГаз-Енерго". У випадку відмови "Нафтогаз" пообіцяв відключити їх від поставок палива. Раніше "Нафтогаз" неодноразово погрожував припинити поставки газу теплокомуненерго у відповідь на відсутність розрахунків за паливо, однак жодного разу цього не зробив.
В "Нафтогазі" причини обмеження поставок не коментують. Але в розповсюдженому в п'ятницю прес-релізі "Газу України" підтверджується, що рішення про обмеження поставок "Київенерго" прийнято у зв'язку з відсутністю договорів.
Гендиректор "Галичини" Олександр Лазорко називає пропозицію "Нафтогазу" менш вигідною: у березні вартість газу УГЕ становила 1211 грн за тисячу кубометрів, а "Нафтогазу" - 1380 грн за тисячу кубометрів. В "Дніпроазоті" вважають сумнівною легітимність продажу газу "Нафтогазом" - у компанії не укладені договори з RosUkrEnergo. Крім того, минулого тижня стало відомо про порушення Держмитслужбою кримінальної справи за фактом контрабандного ввезення в Україну 5,5 млрд кубометрів газу.
Промисловці мають намір оскаржити дії "Нафтогазу" у суді. "Ми вже готуємо відповідні позови до компанії", - повідомили в прес-службі "Дніпроазоту". А "Рівнеазот" поширив заяву, у якій, зокрема, говориться: "Ми маємо намір у найближчий час звернутися в Антимонопольний комітет із проханням притягти монополіста до суворої відповідальності за порушення конкурентного законодавства. Ми вимагаємо негайно припинити газовий шантаж".
Дії "Нафтогазу" викликали негативну реакцію й у російського "Газпрому". "Ми домовлялися з менеджерами "Нафтогазу" про те, що вони не будуть перешкоджати роботі "УкрГаз-Енерго", поки "Газпром збут Україна" не буде зареєстрований на ринку.
По суті, НАК ігнорує ці домовленості, що дає нам підстави переглянути всі досягнуті раніше угоди і знову повернутися до старої схеми поставок", - говорить високопоставлене джерело в компанії.
Генеральний директор газотрейдингової компанії Magyar GT Янош Петефі вважає, що дії "Нафтогазу" відновлять російсько-українську газову війну. На його думку, якщо компанія не припинить тиск на споживачів, "Газпром" може повернутися до колишніх домовленостей - тим більше, уже були прецеденти при поставках у країни Східної Європи.
Втім, на думку гендиректора газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрія Коровіна, до цього справа, швидше за все, не дійде - споживачі газу зможуть зобов'язати НАК поставляти газ через суд. "Юридичних підстав обмежувати поставки УГЕ в "Нафтогазу" нема, і його дії цілком можуть бути оскаржені в суді", - погоджується партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас