Росія підготувала проект статуту "газового ОПЕК" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія підготувала проект статуту "газового ОПЕК"

Енергетика
125
У рамках Форуму країн-експортерів газу в Тегерані 28 квітня Росія представить проект статуту цієї організації, що може стати "газовим ОПЕК".
На відміну від іранського проекту, що схожий на статут нафтової ОПЕК, Москва формулює цілі та завдання ФКЕГ набагато м'якше - організація повинна стати міжнародним майданчиком для вироблення формули ціни на газ та обговорення маршрутів нових газопроводів.
Наприкінці минулого тижня підготовлений у Москві проект статуту Форуму країн-експортерів газу був розісланий у відповідальні відомства 15 зацікавлених держав.
Мінпроменерго і Газпром розробили документ ще наприкінці минулого року, а потім протягом трьох місяців погоджували з міністерствами. У п'ятницю в Газпромі підтвердили, що "проект нового статуту зараз обговорюється. Він повинен бути розглянутий на черговій міністерській зустрічі ФКЕГ".
Статут - перший крок у початому восени минулого року процесі перетворенні ФКЕГ з аморфної організації в потужне лобі газовиків за аналогом з нафтовою ОПЕК. Проект статуту може бути презентований заступником голови Мінпроменерго Анатолієм Яновським на засіданні комітету високого рівня ФКЕГ 28 квітня.
Суть пропозицій Росії полягає "у необхідності створення міжнародного майданчика для вироблення універсальної формули ціни на газ; використання спотових поставок з метою заміщення відсутніх обсягів під час виконання довгострокових контрактів; визначення доцільності будівництва нових газопроводів з урахуванням прогнозованих ризиків".
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас