Мати кредитну картку чи ні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мати кредитну картку чи ні

Кредит&Депозит
876
На одному з інтернет-форумів - крик душі незадачливого користувача банківських послуг: "Будь моя воля, законодавчо заборонив би рекламувати кредитні картки. Це гірше наркотика. Сподобався товар - відразу купив. Потім "ломка" - розумієш, що переплатив у кілька разів. Але ти вже підсів на "кредитну голку". І знову: побачив - купив. А потім - знову "ломка". Банкіри наживаються на простих людях".
Що можна сказати із цього приводу? Дорогі друзі! Усякий предмет, будь-яке явище можна використати як на благо, так і на шкоду. Хтось зуміє "облаштувати" сад каменів, а хтось - поб'є тими ж каменями вікна прилеглої школи. Хтось, сівши за кермо автомобіля, протаранить перший зустрічний стовп, а хтось - буде роками їздити без найменшого натяку на аварію. Хтось (перефразовуючи героя відомого фільму) напише на листку паперу чудовий вірш, а хтось - кляузу на сусіда.
Із кредитними картками все те ж саме. Людина, схильна приймати першу пропозицію, що потрапила на очі, не здатна критично підходити до рекламних обіцянок, нарешті, не звикла в потрібний момент діставати з кишені калькулятор, перебуває в незавидному становищі. Навпаки, людина, здатна тверезо мислити, правильно рахувати, ставити перед собою досяжні цілі і контролювати власні бажання, одержує в особі "кредитки" незамінного помічника, здатного, крім усього іншого, підносити приємні сюрпризи.
Скажімо більше: така людина може взагалі не знати, яку процентну ставку встановив банк по "картковій" заборгованості. Не в процентній ставці справа! Хоча й у ній, звичайно, теж. Розумні клієнти банків поступово навчилися причепливо вивчати тарифні плани, читати до кінця договори і вчасно відмовлятися від продуктів, використання яких приносить їм негативні емоції. Що стосується кредитних карток, то увагу потрібно звернути на три ключові параметри.
Перший - рівень сервісу, що супроводжує випуск та обслуговування картки (включаючи зручність погашення заборгованості та інформування про коректність списань із картки). Другий - наявність grace period - пільгового періоду (тобто проміжку часу, протягом якого можна користуватися позиковими коштами без відсотків), і нюанси його розрахунку. Третій - система бонусів, пропонованих власникові картки. Цілком можливо, у вас у гаманці з'явиться декілька "кредиток" - з різними варіантами поєднання перерахованих вище ключових параметрів.
"Кредитка": так чи ні?
Ні - Якщо ви належите до групи "імпульсивних покупців", кредитна картка для вас - занадто сильний генератор спокус. Банкіри не приховують, що значна частина покупок по "кредитках" відбувається в рамках спонтанних рішень, коли людина раптово побачила річ, що сподобалася, але не дуже потрібна, і відразу, не прораховуючи наслідків, купила її, маючи під рукою доступ до позикових коштів. Потім, можливо, вона пошкодувала про таке рішення. У цьому випадку краще свідомо відмовитися від статусу власника "кредитки".
Так - Кредитна картка - відмінна "палочка-виручалочка". Якщо чітко розрахувати можливість погашення заборгованості протягом пільгового періоду, то, навіть не маючи готівки, ви одержуєте "безкоштовні" гроші, наприклад, для невеликих покупок у супермаркетах або оплати послуг у кафе, на автозаправках у період тимчасових грошових труднощів. Втім, те ж саме стосується і порівняно великих витрат. Якщо ви чітко уявляєте, коли можна чекати чергового надходження готівки, але заплатити потрібно прямо зараз, зробити це можна за допомогою кредитної картки з пільговим періодом.
Ні - Кредитна картка не призначена для фінансування великих покупок (великих щодо ваших доходів), якщо ви не збираєтеся укластися в рамки пільгового періоду. У переважній більшості випадків набагато вигідніше витратити додатковий час та оформити в банку повноцінний споживчий кредит.
Так - Кредитна картка може допомогти заощадити. Дуже часто власникам "кредиток" надаються різноманітні бонуси, у тому числі знижки в торговельних точках, закладах харчування, туристичних фірмах, авіакомпаніях і т.д. Тому при виборі кредитної картки можна орієнтуватися на потребу в тій чи іншій послузі і користуватися нею дешевше.
Ні - Кредитна картка - не кращий спосіб заповнення нестачі готівки. Практично у всіх банків "отримання готівки" - платна послуга (при цьому розмір комісії досить високий). Крім того, на операції зняття готівки дуже часто не поширюється пільговий період кредитування, навіть якщо він і передбачений умовами банку. Так що за "отримання готівки" по кредитній картці ви ризикуєте заплатити і комісію, і відсоток за користування коштами банку. Якщо потрібна готівка - краще взяти звичайний банківський кредит "на будь-які цілі", він обійдеться дешевше.
Так - Кредитною карткою добре користуватися за кордоном, зокрема при бронюванні готелів або оренді автомобілів. Часто подібні організації блокують на "кредитці" якусь "гарантійну суму". Потім кошти розблокуються, якщо не відбулося ніяких форс-мажорів. Погодьтеся, приємніше, якщо будуть заблоковані чужі гроші, а не ваші
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас