ООН: Зростання цін на продукти харчування вдарить по світовій безпеці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Зростання цін на продукти харчування вдарить по світовій безпеці

Казна та Політика
308
Різке зростання цін на продукти харчування за відсутності правильних заходів протидії може негативно вплинути на економічне зростання і безпеку у світовому масштабі.
З такою заявою виступив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.
Він відзначив, що в даний час всі результати зусиль світової громадськості по боротьбі з бідністю поставлені під загрозу. "Ми ризикуємо бути відкинутими в минуле", - цитує Reuters слова Пан Гі Муна, сказані на відкритті конференції ООН по торгівлі і розвитку в Аккрі (Гана).
Відмітимо, що протягом останнього тижня з даного питання висловилися багато авторитетних діячів економіки і політики. Так, глава МВФ Домінік Стросс-Канн, так само як і Пан Гі Мун, не виявляє оптимізму щодо наслідків стрибка цін на продовольство. На його думку, в країнах, що розвиваються, це може привести до жахливих результатів. Якщо ціни на продукти і надалі будуть рости, сотні тисяч людей будуть приречені на голод, зрештою це призведе до порушення економічної системи, що склалася, і можуть бути повністю знищені всі досягнення останніх 10 років.
У свою чергу президент Світового банку (ВБ) Роберт Зеллік закликав негайно зробити всі необхідні дії для заборони зростання цін на продукти харчування, який спровокував голод і насильство у ряді країн, зокрема на Гаїті. Р.Зеллік закликав уряди країн світу щонайшвидше виконати зобов'язання і надати до фонду Світової продовольчої програми ООН 500 млн дол. екстреної допомоги. При цьому він відзначив, що виділити гроші необхідно до 1 травня ц.р.
В суботу, 17 квітня ц.р., про продовольчу кризу, що насувається, людство попередив президент Венесуели Уго Чавес. Він підкреслив, що методи вільного ринку при вирішенні цієї проблеми приречені на провал.
Останнім часом міжнародні організації все частіше виражають заклопотаність зростанням цін на продовольство, який вже зараз серйозно зачіпає населення країн, що розвиваються. Кажучи про причини цієї проблеми, експерти посилаються на зростання споживання в таких перенаселених країнах, як Індія і Китай, зменшення пропозиції на ринку зернових, а також спекулятивну гру ф'ючерсами на товарних біржах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас