Голова Eni закликав нафтових гігантів переосмислити модель бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Eni закликав нафтових гігантів переосмислити модель бізнесу

Енергетика
179
На думку генерального директора нафтової компанії Eni Sp Паоло Скароні, нафтові гіганти повинні підвищувати свою технологічну компетентність, якщо вони хочуть пережити тенденцію зростаючого націоналізму в державах, що володіють енергетичними ресурсами, повідомляє 20 квітня Bloomberg.
"Баланс сил між транснаціональними енергетичними компаніями і видобувними країнами змінюється, і не на нашу користь, - заявив Скароні в інтерв'ю Bloomberg на Міжнародному енергетичному форумі в Римі. - Гра йде навколо технологій. Нам потрібно бути потрібними".
Видобувні країни прагнуть збільшити свою частку в нафтових прибутках. Нігерія та Лівія ведуть переговори про зміну умов чинних контрактів, а Eni та її партнерам торік довелося уступити уряду Казахстану значну частку в Кашаганському родовищі.
Частка глобальних нафтових резервів, що належать транснаціональним компаніям, знизилася до 6% у порівнянні з 75% в 1970-і роки, відзначив Скароні. Уряди низки видобувних країн забирають близько 90% прибутків проектів, додав він. Навіть при рекордно високих нафтових цінах "прибутковість компаній падає й у багатьох випадках виявляється нижчою від їхніх капіталовкладень", сказав він.
Лівія входить до числа країн, що збільшують свою частку в нафтових прибутках. Держава одержує 88% прибутку від нафтових проектів після того, як компанії, що розробляють її родовища, покривають свої витрати. Президент лівійської Національної нафтової корпорації (National Oil Corp.) Шокрі Ганем Shokri Ghanem заявив Bloomberg, що "часи нафти 50-50 пройшли", маючи на увазі контракти, за якими компанії і держава ділили прибутки порівно. Лівія змінила умови свого контракту з Eni торік і намагається домовитися про нові умови Total SA, Repsol YPF SA Wintershall AG, підрозділом BASF SE. Ганем заявив, що нові контракти будуть підписані "найближчим часом".
На думку Скароні, майбутня життєздатність таких нафтових гігантів як Eni, Exxon Mobil Corp. і Royal Dutch Shell Plc залежить від їхніх можливостей розробляти складні глибоководні родовища, добувати нафту на старіючих родовищах і будувати інші "сміливі проекти", які державні компанії не можуть вести поодинці.
"Їм необхідно переосмислити свою модель бізнесу, щоб вижити та процвітати в новому нафтогазовому ландшафті", - заявив Скароні.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас