Експерт: Чим загрожує зниження відсоткових ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Чим загрожує зниження відсоткових ставок

Валюта
776
Федеральній резервній системі США настав час припинити зниження процентних ставок, оскільки ймовірна вигода від цього заходу мала в порівнянні з потенційним збитком, пише в Wall Street Journal професор Гарварда Мартін Фельдcтейн, що очолював Раду економічних консультантів при президенті Рональді Рейгані.
Низькі процентні ставки можуть привести до зростання і без того високих цін на енергоносії та продовольство, через які в країнах, що розвиваються, уже спалахують безлади. Щоб послабити інфляційний вплив зростання цін на імпортовані сировинні товари, центробанки цих країн можуть підвищувати процентні ставки. Така жорстка грошово-кредитна політика приведе до скорочення реальних доходів населення та збільшить політичну нестабільність.
Вплив низьких процентних ставок на зростання сировинних цін відрізняється від традиційного інфляційного впливу легких грошей. Прийнято побоюватися того, що зниження процентних ставок стимулює ділову активність до ступеня, коли ринки праці та товарів починають провокувати зростання зарплат і цін. Навряд чи це відбудеться в США в найближчі роки, вважає Фельдстейн. Загальна слабість економіки втримає зарплати та ціни від швидкого зростання.
Однак високе безробіття і низьке використання основного капіталу не перешкодять низьким процентним ставкам штовхати нагору сировинні ціни. Зростанню цін на нафту та продовольство останнім часом сприяла ціла низка факторів, насамперед - збільшення попиту в Китаї, Індії та інших стрімко зростаючих економіках. Зниження процентних ставок також сприяло збільшенню цін на сировину, тому що зробило менш витратним для сировинних інвесторів і сировинних спекулянтів володіння великими запасами нафти та продовольчого зерна. Зниження процентних ставок спонукує інвесторів додавати у свої портфелі контракти на поставки сировинних товарів.
Зростання цін на нафту, пов'язане із процентними ставками, побічно сприяє збільшенню цін на продовольче зерно. Це відбувається через те, що фермерам стає вигідно відводити більше орних земель під кукурудзу для виробництва етанолу. У результаті зменшуються площі, засіяні продовольчими злаками, їхні поставки зменшуються, а ціни в результаті ростуть.
Збільшення цін на продовольство та енергоносії може значно вплинути на рівень інфляції та вартість життя в США. В американському індексі споживчих цін на частку продовольства та енергоносіїв припадає 25%, і це означає, що підвищення цін на продукти харчування та енергію на 10% підніме загальний рівень цін на 2,5%. Інфляція сировинних цін сьогодні викликає особливе занепокоєння, тому що за минулі 12 місяців індекс споживчих цін виріс на 4%. Дослідження показують, що американські сім'ї очікують зростання цін на 4,8% протягом року.
У країнах з економіками, що розвиваються, і низькими доходами частка продовольства та енергоносіїв у споживчих витратах звичайно вища. Збільшення цін на ці сировинні товари пропорційно збільшить вартість життя в цих країнах і, отже, зменшить реальні доходи значніше, ніж у США.
Заходи урядів із пом'якшення цих наслідків шляхом перерахування субсидій для покриття витрат споживачів на енергоносії та продовольство приводять до бюджетних дефіцитів, зменшення національних заощаджень, доступних для інвестицій у підприємства та устаткування, які могли б сприяти прискоренню економічного зростання.
Підвищення рівня інфляції в США і небажані наслідки для країн з ринковою економікою, що розвивається, були б виправдані, якби зниження процентних ставок могло значно стимулювати попит і зменшити ризик глибокої рецесії. Але при нинішніх обставинах зниження процентної ставки по основних фондах з нинішніх 2,25% на 50-75 базисних пунктів навряд чи допоможе стимулювати попит.
Нинішня ситуація в житловій індустрії і на кредитних ринках означає, що подальше зниження процентних ставок зробить меншим вплив на попит, ніж під час попередніх рецесій. Тоді зниження ставок стимулювало сукупний попит, сприяючи зростанню житлового будівництва. Але при величезній кількості непроданого житла - його на 50% більше, ніж кілька років тому, - подальше зниження ставки по основних фондах не вплине на його будівництво.
Крім того, зниження ставки по основних фондах не привело до зниження ставок по іпотеці. Хоча ставка по основних фондах за рік знизилася на три процентних пункти, ставки по іпотеці опустилися менш ніж на половину процентного пункту.
Нефункціонуючий кредитний ринок означає, що багато з людей і компаній не можуть одержати кредит. Зниження процентних ставок не стимулює попит серед тих, хто не може одержати кредити.
Для економічного видужання буде потрібно вирішувати непрості проблеми кредитних ринків, розбиратися з мільйонами власників житла, у яких зараз може виникнути бажання оголосити себе неплатоспроможними по іпотечних позиках, що перевищує вартість цього житла, знижувати ризик того, що тривале падіння цін на житло поставить ще мільйони власників житла в уразливе становище з негативною різницею між сумою застави та вартістю майна. Зниження процентних ставок по основних фондах не вирішить жодної із цих проблем
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас