Олія пішла по руках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олія пішла по руках

Аграрний ринок
204
Чиновники розподілили квоту на експорт соняшникової олії серед 40 компаній. Сюрпризу не відбулося. Як й очікувалося, половина 300-тисячної квоти дісталася "Кернел Груп" і Bunge Україна (90,586 тис. т і 67,533 тис. т відповідно). Обсяги квот, отриманих іншими компаніями, в основному не перевищують 5 тис. т, що відповідає місяцю безперебійної роботи заводів.
"Нам пояснили, що все відбувається в рамках постанови Кабміну (від 12 березня 2008 р., № 189 "Про затвердження обсягів квот на олію соняшникову і насіння соняшника, експорт яких підлягає ліцензуванню до 1 липня 2008 р., і порядку видачі ліцензій"). Із всіх членів комісії заперечення були тільки в мене, - сказав гендиректор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук. - Я підписав протокол, зробивши ремарку: "Пропоную скасувати квотування у зв'язку з надлишком олії на внутрішньому ринку". За словами пана Капшука, на засіданні комісії були присутні представники компаній, однак протести з їх боку не мали ефекту.
"Що таке для "Віойл" квота на 900 т? А для Одеського МЖК - 2,4 тис. т? Так вони в рази більше виробляють, - говорить гендиректор Меловського заводу рафінованих олій "Стрелецький степ" Микола Горбанєв. - Навіщо "Кернелу" стільки? У них же потужності набагато менші. А в "Бунге" один завод - куди їм 67 тис. т. Обсяг квоти, що нам виділили, уже в порту. Ми продовжуємо складувати готову продукцію?". Степан Капшук згодний з ним: "Чому ці компанії, не покриваючи половину ринку, одержали половину квоти?".
В "Кернел" відзначають, що отриманий обсяг відповідає їхнім очікуванням, хоча й перевищує планований обсяг експорту ТОВ "Кернел-Трейд" до кінця червня 2008 р. (56 тис. т.).
Тим часом МінАП і Мінекономіки розробили проект постанови Кабміну, яким квотування експорту олії скасовується до 1 липня ц.р. при збереженні процедури ліцензування. Також розглядається варіант збільшення квоти на олію на 100-200 тис. т. "Потрібно залишити просте декларування компаніями необхідних до експорту обсягів, щоб була можливість вести моніторинг, але не змушувати торговців одержувати дозволи", - говорить Степан Капшук.
Уряд з 22 березня ввів квотування експорту соняшникової олії і насіння соняшника в розмірі відповідно 300 тис. т і 1 тис. т на термін до 1 липня 2008 р. За прогнозами, у поточному маркетинговому році (вересень 2007 р. - серпень 2008 р.) Україна зробить близько 2 млн. т соняшникової олії при внутрішній потребі 500 тис. т на рік.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас