Експерт: Ціна на імпортний газ для України з 2009 р складе не менше 320 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціна на імпортний газ для України з 2009 р складе не менше 320 дол.

Енергетика
172
Ціна імпортного газу для України із січня 2009 року складе не менше $320 за 1 тис. куб. м, прогнозує президент Центру політичної кон'юнктури Росії, директор Фонду енергетичної безпеки Костянтин Сімонов.
"На мою думку, ціна буде не нижче 320 доларів. Думаю, десь у районі 320-350 доларів", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна", присвяченій ролі енергетики в російсько-українських відносинах, у Києві в четвер.
Як відзначив Сімонов, Україна, заявляючи про свій європейський вибір, повинна розуміти, що запасів вуглеводнів у достатній кількості в неї нема, і "питання полягає в тому, чи дістанеться Україні частка європейського газового пирога, коли газовий голод через 5-10 років почне загострюватися".
"Україна повинна задуматися про те, як вона буде в контексті 20-50 років забезпечувати доступ до газових ресурсів та існувати в епоху "газової паузи", коли Європа зіткнеться із серйозним дефіцитом газу, і навряд чи країнам нової Європи дістануться якісь преференції з погляду розподілу газових запасів", - додав Сімонов.
Експерт підкреслює незначність локальних проектів з розробки вуглеводнів, зокрема реалізованих на чорноморському шельфі.
"Ці локальні проекти не врятують не тільки людство, але й такого споживача, як Україна. Сприймати їх як повноцінну альтернативу не варто, тому що там немає серйозної бази запасів", - відзначає Сімонов.
На думку директора Фонду енергетичної безпеки, у найближчі 30-40 років нафта та газ будуть залишатися не тільки основним енергоресурсом, але й основним предметом геополітичних конфліктів і суперечок, у тому числі й військових.
Сімонов також вважає, що найближчим часом відбудеться перехід від споживання нафти до споживання газу - так звана "газова пауза". "Газ - більш молодий вид палива в плані розробок, однак він розташований далеко не так рівномірно у світі, як нафта", - підкреслює Сімонов.
"Україна знала, що до цього прийде, але нічого не зробила. Ніхто не вкладав гроші ні в енергозбереження на сході, ні у відновлення підприємств, які є основними споживачами газу. Усі думали, що як-небудь проскочимо", - відзначає експерт.
Однак, вважає Сімонов, найближчим часом вартість експортованого російського газу буде залежати не від політичних домовленостей, а від європейської ціни мінус вартість транзиту, у тому числі і для України.
Більшість своїх ідей відносно майбутнього в сфері енергетики експерт виклав у книзі "Глобальна енергетична війна", що була презентована під час прес-конференції
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас