Росія списала Лівії мільярдні борги в обмін на контракти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія списала Лівії мільярдні борги в обмін на контракти

Казна та Політика
201
Росія списала лівійський борг 4,5 мільярди доларів в обмін на багатомільярдні контракти для російських компаній.
У четвер у Тріполі в присутності президента РФ Володимира Путіна і лідера лівійської революції Муамара Каддафі Росія та Лівія підписали міжурядову угоду про торгово-економічні і фінансові відносини.
Міністр фінансів РФ Олексій Кудрін заявив, що незважаючи на те, що погоджена сума боргу становила 4,6 мільярди доларів, "під час переговорів ця сума скоротилася до 4,5 мільярдів доларів за рахунок деяких зобов'язань, головним чином Внешэкономбанка, перед лівійськими компаніями".
Нагадаємо, що сьогодні, 17 квітня, за пропозицією хазяїна Каддафі був трохи змінений порядок візиту президента РФ. Він покликав Путіна на неформальний сніданок у себе вдома, прецедентів чому ніколи не було.
У середу ввечері Володимир Путін прибув у Тріполі. За всю історію двосторонніх відносин це перший візит глави російської держави в Лівію. Урочиста церемонія зустрічі пройшла в державній резиденції Азизія.
Дипломатичні відносини між СРСР і Лівією були встановлені 4 вересня 1955 року. Наприкінці грудня 1991 року Лівія офіційно заявила про визнання Росії.
В 1956 році були встановлені російсько‑лівійські торговельні відносини. Обсяг торгово‑економічного співробітництва з Лівією в 1970‑1980‑х роках становив близько 1 млрд дол. У його рамках у Лівії були споруджені такі об'єкти, як Центр атомних досліджень Таджура, дві ЛЕП (190 і 467 км), газопровід довжиною 570 км. Пробурено близько 130 нафтових експлуатаційних свердловин, проведені ґрунтові, геоботанічні та екологічні дослідження на площі 3,5 млн га, розроблені схеми розвитку газової промисловості, електромереж високої напруги та машинобудування, підготовлено ТЕО для другої черги металургійного комплексу в м. Місурата (1,67 млн т. на рік з можливістю розширення до 5 млн т.).
Після 1992 року у зв'язку з міжнародними санкціями двостороннє економічне співробітництво РФ із Лівією було практично повністю згорнуте.
В останні роки товарообіг має стійку тенденцію до збільшення, головним чином за рахунок зростання російського експорту в Лівію. В 2007 році товарообіг склав близько 232 млн доларів. Основні статті російського експорту - мінеральне паливо, зернові, машини та устаткування, транспортні засоби.
У листопаді 2005 року компанія Татнафта виграла аукціон на розвідку і розробку блоку площею 2,3 тис. кв. км на території Гадамес. Навесні 2007 року Газпром уклав з німецькою BASF рамкову угоду з обміну активами, відповідно до якої російська сторона одержала 49% у компанії Wintershall, що добуває на території Лівії близько 5 млн т нафти щорічно. У березні 2007 року російська компанія закріпила свій успіх, підписавши з NOC контракт на розвідку та освоєння Блоку 19 на середземноморському шельфі Лівії.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас