Мінфін очікує сприятливе "вікно" для випуску єврооблігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін очікує сприятливе "вікно" для випуску єврооблігацій

Казна та Політика
191
Мінфін України може розмістити єврооблігації до кінця першого півріччя 2008 року та очікує виникнення на ринку сприятливих умов для залучення коштів, повідомив заступник міністра фінансів Володимир Литвин журналістам у четвер.
"Мінфін планує виходити на зовнішні ринки... Можливо, у першому півріччі", - сказав він.
"Отут потрібно потрапити в правильний момент. Зараз ситуація (на зовнішньому ринку) дуже волатильна... Готовність у нас у принципі буде, і ми будемо просто чекати, коли це вікно відкриється", - додав заступник міністра.
За його словами, обсяг випуску єврооблігацій буде залежати від розміру надходжень від приватизації і від того, скільки Мінфін зможе залучити на внутрішньому ринку. При цьому Литвин відзначив, що перспектива надходження коштів від приватизації поки виглядає "проблематично".
Як повідомлялося, відповідно до держбюджету-2008, уряд України цього року планує наростити запозичення на внутрішньому ринку в 2,1 рази - до 7,776 млрд грн, тоді як на зовнішньому ринку він має намір залучити 8,098 млрд грн при загальному обсязі погашення 5,905 млрд грн. Мінфін України цього року не розміщував єврооблігації, остерігаючись прискорення зростання внутрішніх цін. В 2007 році Мінфін двічі виходив на ринок зовнішніх запозичень: у червні він розмістив п'ятирічні єврооблігації на $500 млн під 6,385% річних, а в листопаді - 10-річні на $700 млн під 6,75% річних.
Заступник міністра також заявив, що Мінфін не має наміру підвищувати прибутковість по облігаціях внутрішнього державного запозичення (ОВДЗ), оскільки не хоче платити високу ціну за ресурси і давати підстави для проінфляційної пропаганди.
"На сьогодні ринок хоче дуже багато, тому що в нього дуже високі інфляційні очікування... У ситуації, коли в нас є профіцит (держбюджету), ми краще почекаємо, ніж будемо заходити в якісь дуже дорогі зобов'язання. Немає нагальної необхідності за всяку ціну залучати кошти в бюджет", - сказав Литвин.
У той же час, за його словами, влада готує низку заходів, які підвищать привабливість держоблігацій для банків і страхових компаній: Мінфін очікує, що ОВДЗ удасться розміщати із прибутковістю нижче рівня інфляції. "Зараз готується пакет заходів, щоб дати інвесторам у державні цінні папери більшу віру в те, що це не є тільки інструментом для одержання прибутку... а практичним інструментом для управління ліквідністю", - пояснив Литвин.
За його словами, у пакеті заходів, серед іншого, виведення на ринок у травні-червні інституту первинних дилерів ОВДЗ. "Тоді, у принципі, можливо залучати нижче рівня інфляції", - сказав Литвин.
Як повідомлялося, останнім часом аукціони з розміщення ОВДЗ відрізняються нерезультативністю у зв'язку із заниженою в порівнянні з ринковою прибутковістю. У цілому з початку року за рахунок розміщення дво- і трирічних ОВДЗ залучено 388,73 млн грн, хоча Мінфін спочатку заявляв про плани продавати облігації на 300 млн грн щомісяця. Останні результативні аукціони відбулися 17 березня: на них було продано 3,5 тис. облігацій з погашенням 28 вересня 2011 року за ставкою 7,9% річних.
Говорячи про очікувану динаміку внутрішніх цін, заступник міністра відзначив, що Мінфін не розділяє оцінки Міжнародного валютного фонду, що прогнозує інфляцію в Україні в 2008 році на рівні 17,1%.
"Ми є оптимістами. Антиінфляційні заходи, які ми плануємо, дають нам підстави, для того, щоб ми були великими оптимістами", - сказав Литвин, але не назвав очікуваний рівень інфляції.
За його словами, серед антиінфляційних заходів - контроль за держвидатками і рухом монетарних агрегатів. При цьому заступник міністра відзначив, що врожай, що наближається, позитивно відіб'ється на динаміці цін на продукти харчування.
Як повідомлялося, реальне зростання ВВП України за січень-березень-2008 склало 6%, при інфляції 9,7%. Уряд планує переглянути макропрогнози на поточний рік, але поки офіційні очікування на 2008 рік передбачають зростання реального ВВП на 6,8% при інфляції 9,6%. В 2007 році інфляція склала 16,6%, а ВВП виріс на 7,6%.
Заступник міністра також висловив думку, що на тлі міжнародної кредитної кризи Україна стає одним з небагатьох "островів" прийнятної привабливості для інвесторів.
"Україна поки і є тією гарною нареченою, за якою намагаються бігати багато потужних фінансових інвесторів - будь то кредитори чи інвестори капіталу... Довгий ресурс в Україну заходить. Отут складно погодиться, з тим, що Україна цікава тільки в короткостроковому плані", - сказав він
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас