МВФ попереджає Україну про інфляційні небезпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ попереджає Україну про інфляційні небезпеки

Валюта
1025
Курс української валюти в цілому усе ще відповідає макроекономічним показникам, однак незабаром - при нинішній інфляції і зростаючому дефіциті поточного рахунку - гривня може виявитися переоціненою, заявив Міжнародний валютний фонд.
МВФ також попередив про зниження темпів економічного зростання в Україні.
"Зростаючий попит поряд з подорожчанням продуктів харчування і газу привели до прискорення інфляції до неприйнятно високого рівня", - заявив МВФ після візиту його співробітників в Україну.
"Більше того, (інфляційні) очікування та підвищення заробітної плати можуть сприяти інфляції, почасти відображаючи механізм розрахунку прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати".
На думку МВФ, контроль над попитом і рівнем інфляції варто довірити бюджетній політиці, оскільки "ефективність грошово-кредитної політики страждає, коли обмежуються коливання валютних курсів".
Фонд вказав, що скорочення бюджетного дефіциту, який у цей час знаходиться на рівні 1,5% ВВП, майже до нуля в 2008 році істотно послабить тиск.
На думку МВФ, мінімальна заробітна плата, зарплати в держсекторі і витрати на соціальні потреби повинні збільшуватися темпами, порівнянними з інфляцією, рівень якої виражається однозначним числом. Нинішнє підвищення на 20-40 відсотків підсилює інфляційний тиск і підриває політику, спрямовану на приборкання інфляції.
"При існуючій невизначеності зі збільшенням промвиробництва та інфляцією уряду треба бути напоготові, щоб якщо буде потреба підкоректувати бюджетну політику. Якщо зростання економіки не сповільниться, як ми того очікуємо, інфляційний тиск підсилиться, і прийдеться ще сильніше посилити бюджетну політику", - заявив МВФ.
На думку фонду, хвилювання на світових фінансових ринках підвищили ризики при залученні зовнішніх позик, у тому числі короткострокових, оскільки процентні ставки в Україні збільшилися сильніше, ніж в інших країнах, що розвиваються, а випуски номінованих у євро облігацій практично припинилися.
"Дуже швидке зростання внутрішніх позик, у тому числі нехеджованих валютних кредитів, вказує на зрослі кредитні ризики. Кілька менш великих банків, схоже, не настільки надійні", - заявив МВФ.
МВФ порадив Україні підсилити контроль над банками і приділити підвищену увагу кризовому управлінню. Фонд відзначив, що український фінансовий сектор у цілому здається досить капіталізованим і дохідним.
Раніше голова МВФ Домінік Стросс-Канн заявив, що інфляція, особливо зростання цін на продукти харчування, може стати причиною майбутніх конфліктів у світі.
У свою чергу прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко запевнила, що через 5-6 місяців уряду вдасться подолати стрімку інфляцію.
За три місяці 2008 року інфляція в Україні склала 9,7%.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас