Валерій Хорошковський кинув оком на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валерій Хорошковський кинув оком на газ

Енергетика
503
Протистояння між президентом Віктором Ющенком і прем'єр-міністром Юлією Тимошенко перейшло у відкриту конфронтацію.
Як стало відомо, Держмитниця порушила кримінальну справу за фактом ввезення в Україну 5,515 млрд кубометрів газу, фактично звинувативши в цьому лояльний главі уряду менеджмент НАК "Нафтогаз України".
Ці обвинувачення цілком обґрунтовані, говорять експерти. Але той факт, що вони були пред'явлені через два місяці після поставок, може свідчити про політичне підґрунтя рішення.
У розпорядженні Комерсант-Україна виявилася постанова в. о. начальника Енергетичної регіональної митниці (його ім'я в копії затерто) про порушення кримінальної справи №01/12400/08 за фактом контрабанди невстановленими особами природного газу в Україну, датована 8 квітня.
У документі вказується, що в період з 1 січня по 5 квітня цього року на територію України було поставлено 5,515 млрд кубометрів газу на суму 4,999 млрд грн без митного оформлення. Ці дії можуть бути кваліфіковані як злочин, передбачений ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу ("контрабанда"), говориться в документі. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 3 до 7 років з конфіскацією предметів контрабанди.
Копія даної постанови була направлена прокуророві Києва Євгену Блажівському, що підтвердив її одержання. "Справа перебуває в слідчому відділі Служби безпеки України в місті Києві, - повідомив Блажівський. - Ведеться розслідування. Важко прогнозувати, коли воно завершиться. Подібних справ раніше не було". Про постанову знає і керівник прес-служби компанії "УкрГаз-Енерго" (УГЕ; газовий трейдер, створений на паритетних засадах НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo) Віталій Кисель. Одержати коментар в Енергетичній регіональній митниці вчора не вдалося.
НАК "Нафтогаз України" з листопада минулого року поставляє газ теплокомуненерго, не маючи договорів з "УкрГаз-Енерго" і RosUkrEnergo на його покупку, визнавав раніше голова НАК Олег Дубина. З початку січня НАК поставляє газ теплокомуненерго, проводячи його відбір з підземних газосховищ (ПСГ). При цьому газ, що поставляє в ПСГ RUE, НАК не розмитнювала.
По суті, газу було розмитнено менше, ніж відібрано зі сховищ, говорить керуючий партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов. "Факт контрабанди в наявності, і Держмитниця була зобов'язана порушити кримінальну справу. Більше того, якби вони цього не зробили, саму Держмитницю можна було б звинуватити в неналежному виконанні службових повноважень", - вважає він.
Але Енергетична митниця відслідковує газовий ринок у режимі онлайн, відзначає гендиректор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін. "І таку справу митниця повинна була порушити якщо не відразу, то принаймні за підсумками січня-лютого. Той факт, що вона з'явилася тільки у квітні, дивує", - говорить Коровін. На його думку, ця кримінальна справа - насамперед не на користь НАК "Нафтогаз України", "оскільки компанія відбирала нерозмитнений газ".
Учора в НАК постанову Енергетичної регіональної митниці офіційно коментувати не стали: "Про цю справу я довідався від вас. Тому коментувати її поки не буду",- заявив прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський. Однак пізніше кореспондентові подзвонив співробітник прес-служби НАК Ілля Саввін і неофіційно попередив, що даної постанови не існує: "Цей документ - підробка. У мене є особистий контакт із Валерієм Хорошковським".
Відмовився від коментарів і прес-секретар RosUkrEnergo Андрій Кнутов. "Логічно припустити, що рано чи пізно хтось повинен був звернути увагу на схему поставок газу в Україну, але виникає питання - чому це було зроблено тільки зараз?" - дивується Віталій Кисель із УГЕ.
Той факт, що розслідування схеми поставок газу в Україну почалося тільки зараз, може мати і політичну складову. Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко говорить, що Держмитниця не могла вчинити інакше. "Можливо, у тому числі і тому Валерій Хорошковський (голова Держмитниці) заслужив похвалу президента Віктора Ющенка, - міркує експерт. - Природно, це рішення не на користь лояльного прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко керівництва НАК "Нафтогаз України". Тому не дивно, що Хорошковського все частіше називають можливим кандидатом у прем'єр-міністри поряд з Юрієм Єхануровим".
Нагадаємо, у минулий вівторок на нараді із правоохоронними органами України, присвяченій питанням боротьби з корупцією, президент Віктор Ющенко зненацька для всіх удостоїв Валерія Хорошковського похвали. "Хотів би подякувати Валерію Івановичу Хорошковському, він показав приклад прекрасної роботи. Можливо, уперше прийшла неангажована людина", - зненацька заявив тоді глава держави.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас