Україна направила СОТ ноту про підписання протоколу про вступ до організації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна направила СОТ ноту про підписання протоколу про вступ до організації

Казна та Політика
290
Україна напередодні направила ноту генсеку СОТ про підписання Президентом України закону про ратифікацію протоколу про вступ до організації.
Про це сьогодні журналістам повідомив керівник прес-служби МЗС Василь Кирилич.
З цієї миті, за його словами, починається відлік 30-денного терміну приєднання України до СОТ. "Вже можна говорити про приєднання України до СОТ 16 травня", - відзначив він.
Заступник голови Секретаріату президента Андрій Гончарук повідомив напередодні, що Україна може стати членом робочих груп зі вступу до СОТ понад 20 країн після того, як отримає офіційне підтвердження щодо вступу до СОТ від цієї організації. За його словами, разом з Росією на останньому етапі вступу до СОТ знаходяться як мінімум 20 країн, і Україна може відстояти свої економічні інтереси, увійшовши до робочої групи прийому цих країн до СОТ.
Відзначимо, що Президент України Віктор Ющенко підписав закон "Про ратифікацію Протоколу про вступ України до Світової торгової організації", датований 10 квітня.
У документі відзначено, що членство України в СОТ передбачає сплату щорічного членського внеску, який цього року складе 350 тис. швейцарських франків. Розмір щорічного внеску країни-члена до бюджету СОТ визначається на основі методичних рекомендацій Комітету з питань бюджету, фінансування і управління СОТ і залежить від обсягу зовнішньої торгівлі країни. Окрім щорічного внеску, Україна також повинна буде зробити одноразовий внесок до робочого фонду СОТ.
Нагадаємо, 2 квітня ц.р. у Верховній Раді був зареєстрований проект закону "Про ратифікацію протоколу про вступ України до СОТ". Відповідний законопроект внесений на розгляд парламенту Президентом України Віктором Ющенком.
5 лютого ц.р. в Женеві В.Ющенко і генеральний директор СОТ Паскаль Ламі підписали Протокол про вступ України до СОТ. Згідно з процедурою вступу, Україна повинна ратифікувати протокол про своє приєднання до 4 липня ц.р. і протягом 30 днів направити повідомлення про це до Генерального секретаріату СОТ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас