Експерти: Зміна системи акцизів на цигарки збільшить контрабанду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зміна системи акцизів на цигарки збільшить контрабанду

Кримінал
117
Законопроект №2272, що передбачає різку зміну системи акцизного оподатковування тютюнових виробів, проб'є в кордоні України новий контрабандний пролам і загрожує зривом переговорів з Євросоюзом щодо створення зони вільної торгівлі. Такий висновок експертів щодо ймовірного підвищення цін на тютюнову продукцію.
"Після запропонованих змін реальна різниця в ціні на українські цигарки буде втричі вища, ніж у Росії, а там надвиробництво становить більше 100 мільярдів цигарок. Внаслідок цього контрабанда російських цигарок в Україну і транзит через Україну в Євросоюз може різко збільшитися", - застерігає економіст Сергій Старицький.
На його думку, Євросоюз у відповідь може підсилити митний і прикордонний режим з Україною. У результаті програють українські експортери через затримку продукції на кордонах з ЄС. Прийняття цього законопроекту може навіть загальмувати процес створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.
Прогнози щодо ймовірного збільшення контрабанди розділяє і заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України, економіст Валерій Воротін: "Потрібно не тільки змінювати ставки акцизу, але й паралельно впроваджувати європейські стандарти боротьби з контрабандою, зміцнювати митні кордони з Росією і Молдовою".
"Інакше Україні загрожують істотні бюджетні втрати та зменшення або навіть перенесення виробництва в сусідні країни. Увесь світ стримує виробництво тютюнових виробів, але ще жодна держава не відмовилася від нього. Якщо йти за логікою авторів законопроекту, то Україні потрібно повністю відмовитися від атомної енергетики через Чорнобиль, від вугільної промисловості через незадовільні умови безпеки праці шахтарів", - відзначає Воротін.
На думку координатора економічних програм Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії Сергія Кисельова, проблема законопроекту також полягає в тому, що він не досягне своєї мети, - цигарки не стануть менш доступними, зокрема, для дітей і юнаків.
"Автори законопроекту планують змінити фіксований мінімум акцизу на процентний. Відповідно, для найдешевших марок цигарок (а саме їх, як правило, курять діти та молодь) мінімальне податкове зобов'язання, розраховане у відсотках, залишиться занадто низьким. Фіксований мінімум варто підвищувати, адже він нижчий навіть від російського, але не можна змінювати його на процентний. Тим більше, це суперечить базовим директивам Євросоюзу", - вважає Кисельов.
Як вважає старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна Володимир Дубровський, "законопроект у запропонованому вигляді не можна приймати, оскільки впровадження змін до оподатковування протягом бюджетного року суперечить і Бюджетному кодексу, і закону "Про систему оподаткування".
Економіст пропонує в рамках гармонізації законодавства з ЄС, прийняти довгострокову програму поступового збільшення акцизів. Наприклад, у межах трирічного періоду, на кшталт того, як це встановлено в Російській Федерації. Це створить більш передбачуване середовище для виробників, і в той же час створить довгостроковий негативний стимул для курців, можливо, навіть більш ефективний, ніж одноразове різке підвищення.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас