Долар йде небезпечним курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар йде небезпечним курсом

Валюта
2963
Вартість американської валюти продовжила обвальне падіння - учора курс досяг $1,5967 за євро. Девальвація долара була викликана глобальними інфляційними ризиками та очікуваннями списань банком Merrill Lynch активів на суму $6-8 млрд.
Експерти констатують, що в короткостроковій перспективі курс долар/євро легко перевищить планку $1,6 за євро, а до кінця 2008 року зберігаються ризики падіння валюти до $1,7.
Учора курс європейської валюти підскочив до рекордного максимуму до долара - $1,5967 за євро, тоді як ще напередодні євро коштував $1,5798. Черговий обвал американської валюти був спровокований інформацією про прискорення інфляції в єврозоні - річна інфляція 3,5% виявилася дуже близькою до того, щоб побити 16-річний рекорд зростання цін у країнах ЄС.
Збереження інфляційних ризиків зміцнило очікування валютних трейдерів, що Європейський центробанк для недопущення прискорення зростання цін не буде найближчим часом знижувати дисконтну ставку (зараз становить 4%). Це робить вкладення в Європу більш вигідними, ніж у США, адже Федеральна резервна система США може знизити ставку на 0,25% - до 2%.
Це буде вимушена міра, щоб не допустити рецесію найбільшої у світі економіки США. Тиск на долар і його масовий розпродаж учора спровокувала й інформація газети Wall Street Journal про те, що банк Merrill Lynch може оголосити про чергове списання коштів у розмірі $6-8 млрд. Починаючи з жовтня 2007 року Merrill Lynch уже списав більше $30 млрд, тому він втретє може повідомити про квартальні збитки. Такого не було за всю 94-літню історію банку.
Керівник аналітичного департаменту ІК Dragon Capital Андрій Беспятов говорить, що нинішня ситуація на валютному ринку змушує інвесторів активно переводити кошти у ринок облігацій і перегріті сировинні активи. "Інвестори будуть вибірково підходити до інвестицій в акції, будуть вкладати в безпечні облігації. У ті, які не пов'язані з нерухомістю і мають високий національний і міжнародний рейтинг, - упевнений експерт. -
Зараз дуже високо котируються comodities (товари) аграрного сектора. Також кошти будуть переводитися в інші валюти, метали, нафту". Учора ціна на американську легку нафту досягла історичного максимуму - $114,41 за барель. Спотові ціни на золото досягли $937,15/937,85 за унцію проти $927,60/928,40 при закритті торгів у вівторок.
Експерти вважають, що долар продовжить падіння. "Інфляція перевищила прогнози, і Європейський центральний банк не буде знижувати дисконтну ставку. Отже, диференціал процентних ставок між Європою та Америкою росте. У США ставки знижуються, а в Європі залишаються без змін і не будуть змінюватися ще довго, - упевнений старший аналітик інформаційно-аналітичного центру 'Форекс Клуб' Олексій Палій. - Крім того, уже III квартал банки списують кошти у зв'язку із кризою. Це не може дати підтримку долару. Курс буде $1,6 - це важливий психологічний рівень. Можливо, саме він і зупинить зростання євро".
Із цим погоджується директор казначейства Укргазбанку Андрій Пономарьов. "Відбувається втрата доларом статусу світової валюти - буде знижуватися як фізичний, так й інвестиційний попит на долар, - вважає експерт. - Протягом місяця курс буде $1,6-1,61 за євро і вище, а наприкінці року - $1,7 за євро". Пан Беспятов говорить, що в такій ситуації іноземні інвестори можуть більш активно купувати акції українських компаній: "Зараз на українському ринку багато компаній дуже дешево оцінюються, і окремі інвестори, незважаючи на падіння фондових ринків, уже почали обережну покупку акцій українських компаній".
Коливання курсу долара на українському міжбанківському ринку зараз у меншій мірі залежать від глобальних новин і викликані насамперед дефіцитом гривні, говорять банкіри.
За даними UkrDealing.com, учора гривня овернайт подорожчала з 17/38% до 20/40% річних, місячний ресурс у національній валюті - з 11/20% до 12/22%. Курс долара на міжбанку вчора закрився на позначках 4,85/4,93 грн за долар, а на сьогодні Нацбанк, зберігши офіційний курс долара 5,05 грн/$, установив рекордний курс євро - 8,0436 грн, напередодні - 7,99 грн/євро. "В Україні буде, як у Росії, - рівень доларизації економіки буде знижуватися. Усі будуть переходити на євро і гривню", - відзначає Андрій Пономарьов.
Зростання цін на продукти харчування в ЄС встановило 11-річний рекорд
Статистичне управління ЄС повідомило, що ціни в єврозоні в березні виросли на 1% у порівнянні з лютим, тоді як аналітики очікували 0,9%. У порівнянні з березнем 2007 року зростання споживчих цін склало 3,6% проти очікуваних 3,5%.
Таким чином, річна інфляція перебуває на рівні, близькому до рекордного за останні 16 років.
Продукти харчування подорожчали минулого місяця на 6,2% у порівнянні з лютим, що є рекордом з початку розрахунків в 1997 році.
Вартість енергоресурсів збільшилася на 11,2% - найвищий показник із травня 2006 року.
Ціни без урахування вартості продуктів харчування та енергоносіїв у березні збільшилися на 2% у порівнянні з березнем минулого року, у той час як експерти прогнозували підвищення на 1,9%.
У США інфляція в березні склала в порівнянні з лютим 0,3%, базовий індекс, що не враховує зростання цін на продукти харчування та енергоносії, - 0,2%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас