Інфляція зупинила падіння темпів зростання ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція зупинила падіння темпів зростання ВВП

Казна та Політика
509
Держкомстат заявив, що через гальмування в березні розвитку промисловості темпи зростання валового внутрішнього продукту України знизилися на 0,2% - до 6,5%.
Але три сектори - торгівля, транспорт і податкові платежі - утримали за підсумками I кварталу темпи зростання економіки на рівні 6%.
Експерти пояснюють такі показники активізацією зовнішньої торгівлі і прискоренням інфляції, але відзначають, що ці фактори забезпечують лише тимчасове прискорення економіки.
За даними Держкомстату, номінальний ВВП березня склав 71,211 млрд грн, I кварталу - 189,768 млрд грн. Індекс-дефлятор ВВП січня-березня досяг 130%. У березні темпи зростання реального ВВП у порівнянні з лютим знизилися з 6,7% до 6,5%, повідомив учора Держкомстат.
За даними відомства, сповільнився розвиток всіх галузей, що виробляють матеріальні блага: сільське господарство погіршило показник зростання з 0,8% у січні-лютому до 0,4% у січні-березні, видобувна промисловість - з 5% до 4,7%, обробна - з 9,8% до 9%, виробництво та розподіл електроенергії, газу та води - з 5,5% до 4,3%. Будівництво зменшило спад виробництва з 4,4% до 1%.
Втім, це не перешкодило економіці за підсумками кварталу збільшити темпи зростання на 0,2% - до 6%. Позитивну динаміку забезпечили торгівля (прискорення з 14,3% до 14,7%), транспорт і зв'язок (з 8,3% до 8,7%) і надходження податків (зростання із 7% до 7,6%).
Експерти пояснюють таке зростання у секторі послуг активізацією зовнішньої торгівлі. "Показники січня і лютого демонструють високі темпи як імпорту, так й експорту. Це привело до активного розвитку торгівлі та перевезень. При цьому зростання імпорту автоматично збільшило податкові надходження від ПДВ", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук.
Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин зростання податкових надходжень пов'язує з посиленням митного контролю та боротьбою з "сірим" імпортом. Нагадаємо, надходження ПДВ із імпорту склали в I кварталі 17 млрд грн і на 32% перевищили обсяг запланованих надходжень.
Юрчишин побоюється, що таке зростання, особливо в секторі торгівлі, може виявитися тимчасовим. "Зростання доходів торгівлі викликає не тільки збільшення продажів, але й зростання націнки внаслідок інфляції", - говорить експерт.
"Прискорення в торгівлі забезпечило збільшення валової внутрішньої вартості як за рахунок підвищення номінальних доходів населення, так і бажання продавців збільшити свої доходи в умовах зростаючої інфляції", - упевнена генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірина Щербина.
Економісти сподіваються, що економіка збереже нинішні темпи зростання в найближчі місяці. "Україна демонструє темпи, характерні для країн з економікою, що розвивається,", - відзначає Юрчишин. "Зміна відбудеться лише в другій половині року. Гарний урожай дозволить сільському господарству досягти зростання виробництва близько 10%, а це прискорить темпи зростання ВВП додатково на 1%", - підрахував Віталій Ваврищук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас