Україна пустить по "Одеса-Броди" нафту на чеський НПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна пустить по "Одеса-Броди" нафту на чеський НПЗ

Енергетика
125
Україна розраховує на поставку 7-9 млн. тонн нафти на рік по нафтопроводу "Одеса-Броди" і далі через Словаччину на нафтопереробний завод у Кралупах (Чехія). Про це на зустрічі із представниками посольств в Україні повідомив уповноваженого Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
За його словами, уже підписаний контракт на поставку нафти із чеською стороною і найближчим часом буде проведена експериментальна поставка нафти в Чехію.
У випадку вдалого завершення цього експерименту, Україна може розраховувати на річну поставку від 7 до 9 млн. тонн нафти. Але для цього, за словами Соколовського, необхідно провести всі необхідні процедури зі сторонами проекту.
Він звернувся до словацької сторони із проханням якнайшвидше вирішити політичну складову цього питання для початку повноцінних поставок нафти. "Сподіваюся, вона (Словаччина) якнайшвидше вирішить всі питання, які не технічні, тому що технічні вирішено, для того, щоб ми почали вже качати нафту разом зі словацькою компанією Trans Petrol", - сказав він.
Соколовський також відзначив, що вже є підтвердження чеської Mero CR (оператор нафтотранспортної системи Чехії) про готовність транспортувати нафту на НПЗ у Кралупи. "Залишилися тільки якісь дріб'язки влаштувати... і показати всій Європі та усьому світу, що ми на практиці вже цього року можемо від 7 до 9 млн. нафти качати по маршруту Одеса-Броди-Словаччина-Чехія", - підкреслив він.
Поставки нафти планується здійснювати винятково по нафтопроводах.
Нагадаємо, тепер нафтопровід "Одеса-Броди" експлуатується в реверсному режимі.
Раніше Україна і Словаччина домовилися про початок поставок легкої каспійської нафти на нафтопереробний завод у Кралупах (Чехія).
У грудні 2006 року Україна і Словаччина доручили компанії "Укртранснафта" і словацькій Trans Petrol вивчити можливість поставки легкої каспійської нафти по території Словаччини на НПЗ в Кралупах.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас