Литвицький: НБУ доцільно утриматися від агресивного збільшення облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: НБУ доцільно утриматися від агресивного збільшення облікової ставки

Валюта
351
Національному банку України (НБУ) доцільно утриматися від агресивного збільшення облікової ставки, оскільки кредитна активність уже знижується, вважає керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Я буду радити керівництву Нацбанку утриматися від агресивного підвищення (облікової ставки), а, можливо, взагалі утриматися від підвищення, тому що ми бачимо зі статистики: ті заходи, які ми почали в січні-лютому, уже дають ефект певного уповільнення кредитної активності", - сказав він журналістам у вівторок.
При цьому, за даними керівника групи радників голови НБУ, відповідно до підсумків першої половини квітня, обсяг наданих кредитів фізичним особам виріс на 1,4%, тоді як за аналогічний період минулого року - на 8%.
За словами Литвицького, правління НБУ розгляне питання про рівень дисконтної ставки після одержання даних про зростання ВВП країни в січні-березні. "Якщо буде більше 6% зростання ВВП (у січні-березні), не буду радити підвищувати ставки", - підкреслив він.
Як повідомлялося, перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов у березні допустив, що НБУ може переглянути облікову ставку за підсумками січня-березня.
НБУ з 1 січня 2008 року підвищив облікову ставку з 8% до 10%. Таке рішення прийняте з урахуванням збереження в 2007 році високих темпів інфляції в країні. НБУ знизив облікову ставку з 8,5% до 8% з 1 червня 2007 року. Облікова ставка НБУ з 10 серпня 2005 року була підвищена з 9% до 9,5%, а з 10 червня 2006 року - знижена з 9,5% до 8,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас