Тендер на нафтогазові контракти в Іраку можу бути оголошено в ІІ кварталі 2008р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тендер на нафтогазові контракти в Іраку можу бути оголошено в ІІ кварталі 2008р

Енергетика
69
Тендер на укладання нафтогазових контрактів в Іраку може бути орієнтовно оголошений в II кварталі 2008 року, говориться в повідомленні "ЛУКОЙЛ Оверсиз".
"ЛУКОЙЛ" в особі дочірнього підприємства "ЛУКОЙЛ Оверсиз" пройшов передкваліфікацію з участі в першому ліцензійному раунді на право розробки нафтогазових родовищ Іраку.
Організатором відбору виступив департамент нафтових контрактів і ліцензування міністерства нафти Іраку. Заявки на участь подавалися в січні-лютому поточного року. Усього було подано 120 заявок, з яких було відібрано 35.
Як повідомлялося, з російських компаній, крім Лукойла, передкваліфікацію пройшло і ВАТ "Газпром нафта". У число відібраних компаній також увійшли: американські Anadarko Iraq Company, Chevron Iraq Ltd., ConocoPhillips, ExxonMobil, Hess Corporation, Marathon International Petroleum Limited, Occidental Petroleum, британські BG International, BP, Premier, австралійські BHP Billiton Petroleum Pty Ltd. і Woodside, китайські CNOOC China Ltd, CNPC, Sinochem, Sinopec Group, італійські Edison International SPA й ENI. Крім того, можливість претендувати на укладання контрактів одержали: японські Inpex Holding, Japex, Mitsubishi Corporation, Nippon oil, корейська Kogas, датська Maersk, канадська Nexen Inc., індійська ONGC, малайзійська Petronas, індонезійська Pertamina, іспанська Repsol, голландська Shell Iraq, норвезька StatoilHydro, французька Total, німецька Wintershall Basf Group.
Відбір проводився за 5 основними критеріями - наявність необхідних технологій, фінансові ресурси, правове забезпечення, навчання кадрів і виробнича та екологічна безпека. Відібрані компанії після одержання відповідного документа (листа-запрошення) зможуть взяти участь у тендері на укладання нафтогазових контрактів.
Як повідомлялося, в 1997 році "ЛУКОЙЛ" підписав з міністерством нафти та газу Іраку угоду про розробку родовища "Західна Курна-2" на умовах СРП. Режим санкцій відносно Іраку, що діяв після війни в Перській затоці, не дозволяв російським компаніям реалізовувати нафтові проекти в країні. Однак наприкінці 2002 року іракська сторона заявила про те, що угода щодо розробки родовища "Західна Курна-2" розірвана через невиконання "Лукойлом" умов контракту. У свою чергу, "ЛУКОЙЛ" продовжує вважати контракт чинним.
"ЛУКОЙЛ" заявляв про намір провести переговори з новим керівництвом Іраку про поновлення реалізації цього проекту, а у випадку успішних переговорів віддати 17,5% зі своєї частки американській ConocoPhillips.
У вересні минулого року Х.Зібарі, перебуваючи в Москві, заявив, що "ЛУКОЙЛ" повинен буде взяти участь у новому тендері з проекту Західна Курна-2, що планується провести, але при цьому буде мати перевагу перед компаніями інших країн. У листопаді минулого року високопоставлений іракський чиновник повідомив The New York Times, що Ірак прийняв остаточне рішення про анулювання із НК "ЛУКОЙЛ" контракту про розробку проекту Західна Курна-2.
Родовище Західна Курне вважається одним з найбільших у світі, його доведені запаси оцінюються в 6 млрд барелів нафти. Термін дії СРП був установлений до 2020 року. Накопичений видобуток за час дії контракту може досягти 4,8 млрд барелів нафти і 56,4 млрд кубометрів природного газу. Капітальні вкладення в розробку родовища оцінюються в обсязі близько $4 млрд. "ЛУКОЙЛ" має зобов'язання зі здійснення інвестицій у розробку нафтових родовищ в Іраку на $495 млн протягом трьох років з моменту, коли розробка стане можливою
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас